1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Elitsatsning på barn inget hinder för kommunbidrag

6,5 miljoner kronor. Så mycket skattepengar går till idrottsklubbarna i Karlskrona varje år. Men om klubbarna elitsatsar på barn under 13 spelar ingen roll.
– Det är något som idrottsföreningarna får ta ansvar för. Det finns föreningar där barnen får utvecklas och mår bra, och som sköter detta på ett bra sätt, säger Camilla Brunsberg (M), kommunstyrelseordförande i Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 9 april 2013
Foto: Patric Söderström
Foto: 

Grundinställningen hos idrottsklubbarna är tydlig. Riksidrottsförbundet slår fast att när det gäller barn upp till tolv år så ska all idrott i första hand handla om lek. Tävling är okej, men det ska vara en del av leken och på barnens villkor. Ändå verkar det på flera håll bedrivas elitsatsning ner i åldrarna. I en enkät av SVT, för att ta reda på kommunernas inställning, svarade kommunstyrelseordförande över hela landet på frågan om elitsatsande idrottsklubbar ska få bidrag av kommunen. I Karlskrona var svaret ja.

– Jag svarade på den enkäten ganska snabbt, så jag är inte helt insatt i vad det hela handlade om, men jag är inte beredd att dra in bidrag till idrottsföreningar, så länge barnen mår bra och utvecklas. Jag tycker att det är viktigt att få fram nya talanger och ta vara på dem i idrotten, säger Camilla Brunsberg (M).

Elitsatsning innebär att en idrottsklubb medvetet satsar mycket resurser på en utvald grupp i syfte att skapa en seniorelit. En tidig satsning kan vara skadligt för barnen både fysiskt och psykiskt är ett argument som ofta diskuteras. Ett annat att många barn kan förbises om de inte visar upp talang tidigt.

– Det är något som idrottsföreningarna får ta ansvar för. Det finns föreningar där barnen får utvecklas och mår bra, och som sköter detta på ett bra sätt. Jag tycker att det är viktigt att de föreningarna får möjlighet att lyfta talanger. Sen finns det självklart de föreningar som inte har tagit ansvar för de riktlinjer som barnkonventionen har, och då är det självklart absolut oacceptabelt.

Då ska inte bidrag utgå, säger Camilla Brunsberg.

– Jag tror att de allra flesta föreningar delar in barnen efter förmåga. Däremot har jag aldrig hört talas om att barn hamnar utanför och inte får vara med i träningen.

Om föreningar elitsatsar tidigt kollas inte upp av kommunen. I Karlskrona görs ingen skillnad alls på bidrag till olika idrottsföreningar. Alla får lika mycket bidrag oavsett åldern på barnen som deltar, menar förvaltningschefen på idrott- och fritidsförvaltningen, Ann-Katrin Olsson. Beloppet som delas upp mellan föreningarna är i dagsläget cirka 6,5 miljoner kronor.

– Föreningar med yngre barn, sju-tolv år, får minst tid på lokalerna som vi disponerar. De får max tio timmar per vecka. Däremot ser inte vi om en åttaåring är med i flera olika grupper, säger hon.

Vad är din uppfattning om idrottsklubbars elitsatsning på barn? Skriv till oss på nyhetschef@blt.se.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.