1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

BMW tankad med flytande väte

BMW har hoppat på tåget med vätgasdrivna explosionsmotorer, som exempelvis Mazda RX 8, genom att lansera sin 7-serie med en tolvcylindrig vätgasdriven motor som alternativ.
Nyheter • Publicerad 20 september 2006

BMW 7-serie Hydrogen 7 har en tolvcylindrig motor på 260 hk och accelererar från 0-100 km/h på 9,5 sekunder. Toppfarten är elektroniskt reglerad till 230 km/h. Eftersom tillgången på vätgasstationer är begränsad kan bilen även köras på bensin.

Man har valt att använda vätgas som tankas i flyatnde form och sedan värms upp innan det sprutas in i förbränningsrummet i gasform. Tvåbränslelösningen i BMW Hydrogen 7 kräver inte bara anpassad motorstyrning och bränsleförsörjning utan också en integration av två separata bränsletankar. För att ge en så lång räckvidd som möjligt har bilen både en konventionell 74 liters bensintank och en tillsatstank som rymmer ca 8 kg flytande vätgas.

Bilens bränsleräckvidd med vätgas är över 200 kilometer och ytterligare 500 kilometer med bensindrift. Resultatet är att BMW Hydrogen 7 har en nästan obegränsad rörelsefrihet och går att använda även långt från en vätgasstation.

BMW anser sig få ut mer effekt ur den här motorn än vad som är rimligt med en bränslecellslösning. Cylindervolymen är 6,0 liter och maxeffekt 191kW/260 hk. Max vridmoment är 390 Nm vid 4300 varv/min. Detta ger Hydrogen 7 en acceleration från 0-100 km/h på 9,5 s och en elektroniskt begränsad toppfart på 230 km/h både för vätgas och bensin.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.