1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

5-serien får effektivare motorer

Det är dags för en föryngringskur av BMW:s 5-serie, eller en facelift som man säger i bilkretsar.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2007

Exteriört handlar det om försiktiga ändringar i stil med: "De karakteristiska fyra strålkastarna är nu innanför klarglas liksom blinkerlyktorna. Strålkastarnas runda form framhävs av kromlister. Kylargrillen med den BMW-typiska ”dubbla njuren” är nu i samma plan som resten av bilfronten" som det heter i pressreleasen.

Under huven erbjuds sammanlagt nio olika motorer som är antingen helt nyutvecklade eller uppdaterade. Allt för en bättre bränsleekonomi och bättre prestanda. Kraftigaste motorn sitter i BMW 550 i och det är en V8.a bensin på 4,8 liter och 367 hk. I övrigt är det raka sexor ner till 2,5 liter och dieslar från 2,0 till 3,5 liter där den största är överladdad med två turbokompressorer enligt systemet Variable Twin Turbo (VTT). Den mindre turbokompressorn reagerar tack vare sin minimala roterande massa kvickt på gaspådrag vid låga motorvarvtal. När motorvarvtalet stiger, övertar den större turbokompressorn allt mer av överladdningen. På så sätt ger motorn sitt maximala vridmoment på hela 580 Nm redan vid låga 1750 varv/minut. Det betyder 286 hk och den så prestigefyllda elektroniska hastighetsbegränsningen till 250 km/h.

Mycket har gjorts för att minska bränsleförbrukningen även när det gäller bilens hjälpagregat. Exempelvis använder man något som kallas Brake Energy Regeneration och det innebär att generatorn återvinner en del av bilens rörelseenergi när bilen saktar in och omvandlar den till elektrisk energi, varför inte så mycket av motorenergin behöver utnyttjas för att ladda bilbatteriet. De variabla spjällen för luften till kylaren och bromsarna reducerar luftmotståndet. Den behovsstyrda elektriska kylvätskepumpen tar energi endast när så behövs till skillnad från en konventionell, mekaniskt driven kylvätskepump; därtill kommer motorn snabbare upp i lämplig driftstemperatur vilket ytterligare spar energi. Styrservopumpen är konstruerad för att inte förbruka mer energi vid ökat motorvarvtal, och luftkonditioneringens kompressor kopplas helt bort när den inte används. Vidare har bilarna utrustade med manuell växellåda en växlingsindikator som anger lämplig växel för minsta möjliga bränsleförbrukning. Premiär 24 mars.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.