1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vanligt med nollränta på lönekontot

Bankerna fortsätter att ge sina kunder mycket låg eller ingen ränta på lönekonton trots Riksbankens räntehöjningar.
Nyheter • Publicerad 15 september 2006
Lite tillbaka. Den som spar han har - men såväl spargris som lönekonto ger mycket knapp rätta.
Lite tillbaka. Den som spar han har - men såväl spargris som lönekonto ger mycket knapp rätta.Foto: 

- Lönekontot har vi ingen ränta på i dagsläget, säger Anna Sundblad, pressinformatör på Swedbank (tidigare Föreningssparbanken), till TT.

- Vi har gjort undersökningar som visar att kunderna hellre sparar på andra konton med högre ränta.

Hänger med räntehöjning Bland sparkontona lyfter Anna Sundblad fram bankens e-sparkonto (ränta 1,60 procent) som kan öppnas av den som har internetbank samt det så kallade framtidskontot. Det sistnämnda tarvar ett startkapital på 50 000 kronor och ger enbart ett fritt uttag om året - men i gengäld ges en ränta på 2,25 procent.

Anna Sundblad säger att inlåningsräntan kommer att hänga med i de väntade räntehöjningarna i höst, men exakt hur och vilka konton som premieras vet hon inte i dag.

Annan sparform Andra banker som har kontaktats resonerar likadant.

- Räntehöjningarna påverkar, vi kommer hela tiden att se över inlåningsräntan, säger Per Löfving på Nordeas Privatmarknad Sverige.

Även Nordea har lönekonton utan ränta.

- Vi resonerar så att lönekonto används för det månatliga flödet i form av lön och betalningar - det som blir över rekommenderar vi att man sparar i en annan form, säger Löfving.

Nordeas förmånskonto kräver bankförbindelser på minst 50 000 kronor mot en ränta på 1,45 procent upp till 100 000 kronor och 2,45 däröver.

Enkelhet SEB:s lönekonto har en ränta på 0,25 procent. I förra veckan lanserade banken sitt enkla sparkonto med två procents ränta på hela beloppet utan förbehåll.

Formen ersätter tidigare specialkonton med olika ränteintervaller.

- Vi märker att kunderna efterfrågar enklare produkter, säger Elisabet Linge Bergman, informationsansvarig för koncerninformation på SEB.

Kan enkla kontot användas som lönekonto?

- Nej, men det går att ha en månatlig överföring till det.

Hög ränta Bland banker som har högre räntor på sina lönekonton finns Skandiabanken, Länsförsäkringar och Handelsbanken.

- Vårt flaggskepp är det så kallade allkortskontot, ett lönekonto med kort, säger Kaj Jokitulppo, utvecklingschef för inlåningsprodukter på Handelsbanken.

- Där är räntan 1,75 procent från första kronan och upp till 100 000 kronor. På högre belopp är det ingen ränta.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.