1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Två företag hade slarvat

Svepet över Karlshamns bilhandlare är över för den här gången.
15 företag kontrollerades och två visade sig helt sakna varudeklarationer på bilarna.
Nyheter • Publicerad 22 november 2005

För tre veckor sedan följde BLT med när inspektörerna drog in bland bilhandlarna på Tubba torg i Karlshamn. Då hade ungefär hälften av företagen kontrollerats. Tanken var att bland annat kolla om bilförsäljarna slarvade med de varudeklarationer som branschen har bestämt ska finnas sedan ett tiotal år tillbaka. Det gäller begagnade bilar.

-Om bilköparna mer hade frågat efter varudeklarationen skulle många problem undvikas, berättade en av inspektörerna, konsumentvägledaren Inger Rydén från Olofström.

Häromdagen avslutades höstens inspektioner.

Inspektörerna blev ändå överraskade av resultatet. Bara två handlare hade "glömt" deklarationen.

-Vi fick intrycket av att det bara var tillfälligt slarv. Att handlarna ändå hade inställningen att varudeklarationerna skulle vara med. Det var vi överens om.

Inger Rydén vill betona att varudeklarationen är en värdehandling som köparen av en begagnad bil ska se till att få med hem.

-Den är ju inget annat än en utfästelse från handlaren om vad bilen kan lova. Och jag har hört handlare som sagt att deras reklamationer minskat kraftigt sedan de införde varudeklarationerna. Om funktionsfel på bilen är utsatta görs köpet med öppna ögon. Kunden kan heller inte komma i efterhand och klaga, förklarade hon.

-Handlaren jag pratade med tyckte att han på det viset undvek onödig tid på trista efterarbeten. En missbelåten kund upptar en massa dyrbar tid.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.