1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Telenor ska lägga ut sin it-drift på entreprenad

Ännu ett norskt företag etablerar sig i Karlskrona. Det är it-företaget EDB som tar över mobiloperatören Telenors it-drift. 25 personer berörs.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2007
Fackets Lars Brodd är nöjd. "It-driften kunde ha legat i Tyskland redan för några år sedan", säger han. Leif Friberg, it-chef på Telenor, uppger att avtalet med EDB är en bra affär.
Fackets Lars Brodd är nöjd. "It-driften kunde ha legat i Tyskland redan för några år sedan", säger han. Leif Friberg, it-chef på Telenor, uppger att avtalet med EDB är en bra affär.Foto: 

- Samtliga erbjuds anställning hos EDB, säger Leif Friberg, it-chef på Telenor i Karlskrona.

- I samband med att vi tar

över ansvaret måste vi rekrytera fem till tio personer, säger Thomas Parmbäck, vd på EDB. Anledningen är att vi måste täcka vakansläget som finns på avdelningen.

Avtalet är värt 300 miljoner kronor under fem år.

Telenor uppger att de under dessa år sparar 25 procent, omkring 75 miljoner kronor, genom att lägga ut it-driften på entreprenad.

- Vi ska fokusera på kärnverksamheten, det vill säga vara

en operatör som levererar bra mobiltelefoni. Vi kan inte mäta oss med specialister som EDB, säger Leif Friberg.

1 mars EDB ansvarar för it-driften vid en rad stora företag, bland annat apoteket där de ser till att 10 000 kassor i landet fungerar. De ansvarar också för SJ:s bokningssystem på internet.

- Vi har byggt upp en spetskompetens och det är den som gör att vi kan hålla nere kostnaderna, säger Thomas Parmbäck.

Avtalet med Telenor gäller från och med den första mars.

De 25 personerna som berörs av förändringen ska senast i mitten av februari lämna besked om de vill byta arbetsgivare.

- Jag tror de flesta känner att det här blir början till något nytt. Att lägga ut it-driften på entreprenad har diskuterats i två år, säger Lars Brodd, HTF-ordförande på Telenor.

- Det är nog många som är tacksamma att it-driften inte flyttades till Tyskland. Det var nämligen något som vår förra ägare, Vodafone, ville.

Finns det fler arbetsområden på Telenor i Karlskrona som är aktuella att lägga ut på entreprenad?

- Vi tittar hela tiden över verksamheten. Men just nu är det inte aktuellt, säger Leif Friberg.

Telecomcentrum I avtalet ingår även en option att överta it-driften för Telenor Sveriges övriga verksamhet som finns i Stockholmsområdet.

- Det är ännu så länge bara en option. Men det är lika mycket värt, det vill säga omkring 300 miljoner kronor, som den affär vi genomför nu, säger Leif Friberg.

EDB har för avsikt att etablera ett Telecomcentrum i Karlskrona.

- Det vi nu gör är en inbrytning på den svenska telekommarknaden, säger Thomas Parmbäck. Kompetensen hos Telenor blir en viktig byggsten för oss och utgör basen i vår telekomsatsning i Sverige.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.