1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nokia har bäddat för Ericsson

Visserligen redovisar Nokia en sjunkande vinst för 2005, men när det gäller Ericssons paradgren nätverk ökar Nokia försäljningen och skriver upp prognosen för 2006.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2006
UPPÅT. Nokias koncernchef Jorma Ollila gav som vanligt positiva signaler när Nokias rapport presenterades.
UPPÅT. Nokias koncernchef Jorma Ollila gav som vanligt positiva signaler när Nokias rapport presenterades.Foto: SCANPIX

När de höjer marknadsprognosen ser det väldigt bra ut inför Ericssons rapport, säger finansanalytikern Helena Nordman-Knutson hos Öhman Equities.

Direkt efter publiceringen gav rapporten anledning till en något darrig kursutveckling för Nokiaaktien på börserna. Som mest var det ner nästan fem procent på Stockholmsbörsen på torsdagsmorgonen.

Bergochdalbana Men när analytiker och handlare hunnit sansa sig klättrade aktien uppåt igen för att strax rasa med cirka 3,2 procent under eftermiddagen. En bergochdalbana som bottnade i osäkerhet.

­ De sjunkande intäkterna per såld telefon och en prognos som visar på en totalt sett minskad volymökning under 2006 jämfört med 2005 ingav oro, säger Håkan Wranne, chefsanalytiker på Fischer Partners.

Nokia redovisade en vinst före skatt på 1 452 miljoner euro för fjolårets sista kvartal och försäljningen steg till 10 333 miljoner euro.

Blandat intryck ­ En lägre vinst men högre försäljning än väntat gav ett blandat intryck, säger Helena Nordman-Knutson.

Nokias prognos säger att det ska säljas cirka 795 miljoner mobiler i år. Det är tio procent fler än under 2005 och Nokia räknar med att kunna öka sina marknadsandelar.

Koncernchefen Jorma Ollila kunde rada framgångar på i stort sett alla marknader, inklusive den amerikanska och kunde sin vana trogen självsäkert utlova ett lysande 2006:

­ Vi är den enda mobiltillverkaren bland de fem största som faktiskt tog marknadsandelar under fjärde kvartalet och allt tyder på en fortsatt uppgång under första kvartalet. Vi ska växa också på nätverkssidan sade han under en webbsänd presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Affärsområdet för mobilsystem, där Ericsson är som störst, sålde för 1951 miljoner euro (2 031) och gjorde en rörelsevinst på 268 miljoner euro (306).

På tisdag i nästa vecka kommer Ericssons kvartalsrapport. Nokias optimism kring systemverksamheten ger analytikerna tro på Ericsson. Aktien steg under torsdagen med cirka 1,9 procent på Stockholmsbörsen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.