1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Köpyran dränerar Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har drabbats av budhysteri. Många av köparna är utländska och bedömare varnar nu för att utvecklingen riskerar att dränera börsen på en rad attraktiva placeringsalternativ.
Nyheter • Publicerad 15 september 2006
Foto: Jessica gow Försvinner. Skandia är ett av de företag som köpts upp och lämnat Stockholmsbörs-en.
Foto: Jessica gow Försvinner. Skandia är ett av de företag som köpts upp och lämnat Stockholmsbörs-en.Foto: 

Utöver 16 köp och liggande bud på svenska börsbolag hittills i år florerar nu ett snabb växande antal budrykten.

De skulle kunna sluta med att börsen tappar tungviktare som lastbilstillverkaren Scania, gruvkoncernen Boliden, vitvarujätten Electrolux, börsoperatören OMX och snustillverkaren Swedish Match.

Förvärvsvåg - Förutom Electrolux är det bolag med bra balansräkning, god lönsamhet och utan tydlig huvudägare som det spekuleras i, säger Peter Malmqvist, analyschef på nätmäklaren Nordnet.

Sensommarens förvärvsvåg, som Malmqvist beskriver som "budhysteri", vägs delvis upp av avknoppningar och börsnoteringar. Men trots högkonjunkturen, eller kanske just på grund av att lönsamheten för företagen är så god just nu, har Stockholmsbörsen svårt att locka till sig lika mycket som försvinner.

- Det fylls inte på i tillräckligt stor utsträckning. Just nu råder det obalans. Kapitalet investerat i svenska börsbolag minskar, säger Malmqvist.

Därmed tappar stora investerare på den svenska marknaden aktieposter, som byts ut mot likvida medel som i sin tur måste investeras.

- Det ökar efterfrågan på kvarvarande aktier, vilket trycker upp kurserna. Det i sin tur stressar en del att komma med ytterligare förvärv, förklarar Malmqvist.

Låg värdering Priset på många stora svenska börsbolag sjönk markant i samband med kursfallen i maj och juni. Och värderingen beskrivs i medier ofta som låg. Men de är överlag knappast billigare än europeiska konkurrenter.

Magnus Heinstedt på Förärv & Fusioner ser en rad underliggande faktorer bakom köpyran. Bransch- och företagsspecifika förutsättningar spelar alltid en viktig roll, liksom hur tongivande investerare, som Wallenbergsfärens Investor, planerar.

Heinstedt pekar på allt starkare riskkapitalister och att omkring hälften av årets bud och köp har kommit från utlandet, då få eller inga i Sverige kan eller bör genomföra affärer som ett köp av Scania.

Därtill kommer internationaliseringen av kapitalmarknaden.

- Det är själva oljan i maskineriet. En väl fungerande kapitalmarknad, med billiga lån och tillgång till mycket pengar, genererar ju affärer, säger han.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.