1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

KI efterlyser långsammare räntehöjning i framtiden

Nyheter • Publicerad 30 januari 2007

Statliga Konjunkturinstitutet (KI) tycker att Riksbanken ska hålla igen med räntehöjningarna på kort sikt, men att räntan behöver stiga på längre sikt.

- Den svenska ekonomin fortsätter att utvecklas starkt, i linje med decemberprognosen, säger Kristian Nilsson, vice prognoschef på KI.

Däremot är institutet mer osäkert när det gäller inflationsbilden. Det beror i första hand på att KI räknar med att fallande oljepriser ska dra ner inflationen.

- Det finns en risk att vi hamnar under 1 procent i år. Det kan också betyda att det blir svårare för Riksbanken att argumentera för räntehöjning, men vi känner oss ändå ganska säkra på vår reporänteprognos, säger Nilsson.

KI räknade i december med att reporäntan kommer att ligga på 3,50 procent i december i år och 4,00 i december nästa år.

KI-chefen Mats Dillén konstaterar att inflationen blir mycket låg om man räknar in energipriserna.

- Min åsikt är att med den låga inflationen så bör Riksbanken överväga att gå försiktigare fram på kort sikt, men på längre sikt lite tuffare och upp över 4 procent. Vi ser en lite annan profil än vad marknaden har prisat in, säger Dillén.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.