1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Investor satsar vid sidan av börsen

Börsbolag har en konkurrensnackdel gentemot onoterade bolag. Därför vill Wallenbergarnas maktbolag Investor satsa mer utanför börsen.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2007
Foto: 

I dag uppgår Investors onoterade innehav till 15 procent av portföljens totala värde.

- På fem års sikt kanske vi har en fjärdedel onoterat,

säger vd Börje Ekholm.

Orsaken till den satsningen är att det i många fall är enklare att tjäna pengar utanför börsen. Satsningarna på riskkapitalinvesteringar har sedan 1998 gett i snitt över 20 procent i avkastning årligen, vilket överträffar målet.

- Värdeskapande är lättare att genomföra i en onoterad miljö, säger Börje Ekholm.

Svårare rekrytera Han tycker till och med att det är en konkurrensnackdel att ligga på börsen.

- Ja, i dagsläget är det det, säger han till TT.

Orsaken är bland annat all uppmärksamhet kring ersättningar till ledande personer i börsnoterade bolag. Det gör det svårare att rekrytera bra folk till börsbolagen. Många personer i ledande ställning resonerar så att de vill inte lägga en tredjedel av sin arbetstid på "processfrågor" och bara två tredjedelar på själva affären, anser Ekholm.

Större belöning Det är också lättare att få del av vinstkakan för företagstopparna i onoterade bolag i goda tider, enligt Ekholm.

- Då kan du få ordentlig belöning, det går inte i börsnoterade, säger han.

Men samtidigt har han förståelse för debatten i medierna om höga direktörslöner och annat, men anser att den blir för ensidigt koncentrerad kring börsbolagen.

I fjol uppmärksammades bland annat storaffären där Gambro köptes ut från börsen av Wallenbergsfären. Huruvida det kommer fler sådana

affärer vill Börje Ekholm inte svara på:

- Det är en spekulativ fråga.

Nära rekord I övrigt är Börje Ekholm mycket nöjd med fjolåret för Investor. När börsen stiger går det också bra för Investor och aktieägarna kan se fram emot att få dela på cirka 3,5 miljarder kronor, eller 4:50 kronor per aktie i utdelning.

Det samlade värdet på Investors tillgångar uppgår nu till 159 miljarder kronor. Det är nära rekordet från millennieskiftet då Investor hade tillgångar på 162 miljarder kronor.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.