1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hyra stuga - eller hyra ut

Ska du hyra stuga i sommar eller funderar du på att hyra ut din? Se upp så du inte står där utan vare sig pengar eller stuga.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2004

Vad gäller egentligen när man hyr stuga på semestern eller hyr ut densamma? Här är några hållpunkter inför den stundande semestern.

Att hyra hus kan vara ett suveränt sätt att prova på att ha en sommarstuga utan längre förpliktelser än över semestern. Men det är tyvärr även många som inte alls får det de trodde när de hyrde - om de överhuvudtaget får någon stuga alls.

- Tänk på att hyra via förmedling. Gärna en som är ansluten till någon branschförening. Det är

tyvärr återkommande varje år att man läser om någon som hyrt privat och som sen står utan både pengar och hus, säger Torbjörn Fredman, vd för Sveriges största förmedlare Svenska Novasol tillika vice ordförande i branschorganisationen Först.

När du hyr är det bra att se till att ha information om vem som är ansvarig uthyrare, namn, adress och telefon. Det är bra att ha en skriftlig bekräftelse på bokningen och vilken standard som utlovats.

- Vi har inte så mycket klagomål på uthyrning av stugor. De gånger det förekommer har det oftast varit klagomål på att stugan inte motsvarade vad som utlovats eller att det har varit ostädat, säger Anna Fjellman på Konsument Göteborg.

En växande marknad

Råkar du förstöra något i stugan som du hyr har du i vissa hemförsäkringar även täckning för det.

- Om du hyr stuga kan du ha ett skydd i din egna hemförsäkring som täcker vissa skador om du

genom vårdslöshet förstör något i den hyrda stugan. Det är bra att kontrollera detta med försäkringsbolaget och att kanske komplettera med en allriskförsäkring, säger Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå.

Att hyra ut sitt hus eller sommarstuga över semestersäsongen är en stor marknad som växer

rejält. Här finns det möjligheter för husägare, med rätt hus, att tjäna pengar. Enligt branschens beräkningar är det cirka 4 till 4,5 miljoner övernattningar per år i den vita sektorn.

- Det är en kraftig tillväxt i dag men kunderna är ganska kräsna så det gäller att ha rätt hus, säger Torbjörn Fredman.

- Oftast kräver kunderna minst samma standard som hemma. Så torpet med kallvatten och utedass är ganska svåruthyrt, säger Torbjörn Fredman.

Som uthyrare kan det också vara bra att hyra ut via en förmedlare.

- Jag tycker att man även ska hyra ut genom förmedling för att det är säkrare att få in pengarna. Stora förmedlare har också de försäkringar som krävs om det händer något med huset när det är uthyrt, säger Torbjörn Fredman.

Hyr man ut privat varierar reglerna rejält mellan försäkringsbolagen där alternativen varierar ifrån - har du lämnat ut nyckeln får du skylla dig själv till heltäckande försäkringar.

- Fritidshusförsäkringen gäller på samma sätt som om man bott i stugan själv om det uppstår brand eller om någon bryter sig in. Däremot gäller den inte om det är hyresgästerna själva som stjäl eller förstör. Då kan en allriskförsäkring komplettera till viss del - det bästa är att kontrollera med det

egna försäkringsbolaget, säger Gunnar Olsson.

Flera skatteavdrag

Skatteverket gör till och från särskilda branschinsatser där bland annat stuguthyrare granskas. Uppskattningsvis finns det en ganska stor svart marknad inom stuguthyrning även om det av naturliga skäl är svårt att sia om exakt hur stor.

Vill man redovisa sina intäkter från stuguthyrningen på rätt sätt finns det ändå en hel del avdrag att göra innan själva beloppet beskattas.

För tillfällig uthyrning av småhus gäller att uthyraren har dels ett generellt avdrag på 4 000 kronor, dels ett avdrag med 20 procent av hyresintäkterna. Resterande delen beskattas som inkomst av kapital med 30 procent.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.