1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hon styr ett av de största bilföretagen

Anna Lindqvist, 38, har valt rätt väg. För två år sedan tog hon över ledningen för bilfirman Jeppssons i Blekinge med en årsomsättning på 250 miljoner kronor och 85 anställda. - Det här är ett drömjobb, säger hon och ler.
Nyheter • Publicerad 16 september 2006
Foto:Lena Ehring På rätt väg. 38-åriga Anna Lindqvist är sedan två år tillbaka vd för Jeppssons bilfirma i Blekinge. "Ett drömjobb", säger hon.
Foto:Lena Ehring På rätt väg. 38-åriga Anna Lindqvist är sedan två år tillbaka vd för Jeppssons bilfirma i Blekinge. "Ett drömjobb", säger hon.Foto: 

Hon är klädd i svarta byxor och kavaj med en vit blus. Stegen är bestämda och det märks tydligt vad hon vill.

En och annan har säkert höjt på ögonbrynen när den unga kvinnan presenterat sig som vd för ett av södra Sveriges större bilföretag.

- Visst finns det de som trott att man jobbar i kafeterian eller på kontoret när jag berättat att jag jobbar på Jeppssons. När jag presenterat mig som vd har de tittat förvånat, säger hon.

Anna Lindqvist är uppväxt i bilbranschen. Hennes pappa tog 1972 över anrika Sven Jeppssons bilfirma som funnits sedan 1937.

På somrarna föll det naturligt att hon jobbade i firman.

- Jag har gjort det mesta. Alltifrån att jobba i kafeterian till att montera samt dubba vinterdäck och sälja bilar.

Jobba i firman Anna Lindqvist ville dock mer. Hon flyttade till Uppsala för att utbilda sig och jobbade i några år i läkemedelsindustrin.

- Men det kändes inte rätt. Jag började söka lite andra jobb, men pappa tyckte jag skulle komma hem och börja jobba i firman.

Så blev det. I januari 2000 var Anna Lindqvist tillbaka. Två år senare blev hon försäljningschef för personbilar och 2004 utsågs hon till vd.

Gillar fart Anna Lindqvist tycker om snygga och snabba bilar.

- Favoritbilen är Audi TT, säger hon med ett leende på läpparna.

Första bilen var en Golf. I dag är det Audi A6 som gäller.

- Mitt bilintresse sträcker sig till att köra. Service och reparation får andra göra.

En höjdpunkt är när nya bilmodeller presenteras. Då träffas återförsäljarna någonstans i världen för att provköra.

- Det är jättekul. Framför allt när man får provköra värstingmodellerna.

Konkurrensen i bilbranschen är stenhård. Bilauktioner på internet och privatimport var något som knappast existerade för några år sedan.

Bygger ut försäljningen - Vi måste vara beredda på att den här utvecklingen fortsätter, säger Anna Lindqvist. Jag är övertygad om att vi får se fler omstruktureringar i branschen som det som håller på att hända mellan Scania och tyska lastbilsföretaget MAN.

Hon jobbar stenhårt med att utveckla sin egen firma, Jeppssons.

- Vi bygger just nu ut vår försäljning i Karlskrona och satsar på speciella rum för våra märken Audi, VW och Skoda. Samtidigt passar vi på att renovera våra lokaler.

- I Ronneby har vi en bilhall som står tom. Den hoppas jag att vi snart kan öppna igen, säger Anna Lindqvist.

Sömnlösa nätter Hon säger att det finns mycket att göra, men det är svårt att blicka allt för långt fram. Fem år framåt är lagom.

En och annan sömnlös natt blir det, erkänner hon.

Andningsventilen finner hon på landet. Hästar är ett stort intresse.

- När jag är ledig rider jag och fungerar som domare i hästhoppningstävlingar.

- Det gäller att skilja på privata Anna och företagar Anna. Det måste finnas två sidor annars orkar man inte, säger hon.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.