Han fick en strålande idé
Hur många timmar Niclas Pihl lagt ned på att lösa gåtan vet han inte. Men när han väl fann felkällan gick programme-
ringen som styr roboten snabbt att genomföra. Sedan ett par veckor tillbaka finns tekniken att köpa på marknaden.
Absolut runt hål Niclas Pihl jobbar sedan 1991 på vattenskärningsföretaget KMT Robotics & Solutions i Ronneby och utvecklingsarbetet av den nya tekniken har skett tillsammans med ABB som tillverkar robotar.
Det hela började i början av 2000-talet då en kund till vattenskärningsföretaget ville kunna skära absoluta runda hål i en produkt.
- Men det fanns ingen sexarmad robot som klarade det. I stället blev hålen citronformade, ovala, säger Niclas Pihl.
I fordonsindustrin Efter att ha studerad robotens rörelsemönster kom han på att han kunde använda vristen på robotarmen. Genom att ändra i programmeringen låste han ett par axlar på robotarmen och lät i stället vristen göra hålet.
Det är framför allt fordonsindustrin som efterfrågar absolut cirkelformade hål.
- Hålen görs i exempelvis dörrar i vilka man fäster clips som håller fast bilklädseln. Tekniken passar även för innertak och golvmattor.
Uppfinningen gör det nu möjligt att skära en hel dörr, inklusive hål som kräver noggrann tolerans, med hjälp av en vattenstråle.
- Jag räknar med att tekniken kan användas inom flera områden, exempelvis i båtskrov som måste ha absolut cirkelformade hål där motoraxeln går igenom.
I fem år har KMT ensamrätt att utnyttja patentet för vattenskärning.
- Nu gäller det att sälja in tekniken hos kunderna. På KMT i Ronneby, som omsatte drygt 180 miljoner kronor förra året varav 95 procent av värdet gick på export, räknar man med att den nya tekniken ska bidra till en ökad konkurrenskraft på marknaden. Och Niclas Pihl funderar nu på nya utvecklingsmöjligheter.
- Nu ska jag titta närmare på om det är möjligt att göra fyrkantiga hål liksom andra geometriska former, säger han.