1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Företagen med flest ägare

Har du Ericsson i aktieportföljen? Det är du inte ensam om. Med nästan 850 000 ägare toppar Ericsson listan över Stockholmsbörsens mest spridda aktier.
Nyheter • Publicerad 2 september 2006
Foto: bertil Ericson
Foto: bertil EricsonFoto: 

Ericsson, Volvo, H&M, Scania - det är i stor utsträckning börsens största bolag, och den svenska exportsektorns mest namnkunniga representanter, som toppar VPC:s lista över vilka bolag på börsen som har flest ägare. Och att industrins flaggskepp Ericsson, som ensamt står för omkring tio procent av börsens värde, är den mest spridda

aktien förvånar väl inte någon. Knappast heller att andraplatsen knips av Teliasonera, med mer än 700 000 aktieägare.

- Ett resultat av statens marknadsföringskampanj 2000, säger Johan Sivander, aktieanalytiker på Nordea. Han konstaterar att Teliaaktiens utveckling sedan dess blivit en stor besvikelse. I dag handlas den strax över 40 kronor - lite mindre än hälften av introduktionskursen för sex år sedan.

Flera banker Bankaktier väger tungt på listan. Faktum är att alla fyra storbankerna finns med bland de elva högsta placeringarna. Johan Sivanders arbetsgivare Nordea är börsens näst största företag och återfinns på listans tionde plats, följt av den näst största banken - Handelsbanken - på elfte plats. De något mindre bankerna -Föreningssparbanken och SEB har samlat fler ägare och återfinns på listans tredje och fjärde plats.

- Sparbanken Sverige genomförde ett brett erbjudande till sina kunder i samband med börsintroduktionen på 1990-talet, och fusionerades senare med Föreningsbanken som också hade stor ägarspridning, säger Johan

Sivander. SEB:s stora ägarantal kan vara ett

resultat av att banken tidigare erbjudit särskild förmånsränta för sina aktieägare.

Avknoppningar Några småbolag med imponerande många aktieägare trängs med storbolagen på listan. Lilla papperstillverkaren Billerud, som representerar ett par promille av börsens värde, har mer än 150 000 ägare och kommer på sjunde plats på listan över börsens mest spridda aktier. Anledningen är att Billerud tidigare ägdes av Assi Domän och delades ut till dess ägare 2001. Att Assi hade en så stor ägarskara berodde i sin tur på att bolaget, liksom Nordea (då Nordbanken) och Teliasonera (då Telia), börsintroducerats genom statlig utförsäljning. Även Swedish Match, på 13:e plats, och Husqvarna, på 17:e plats, har fått sitt stora

antal ägare genom att knoppas av från jättekoncerner - Volvo respektive Electrolux.

Lottsedlar Till listans mer spektakulära inslag hör Boliden och Lundin Petroleum, och i ännu högre grad Framfab och Hebi Health Care. Stigande råvarupriser har gjort att många småsparare fått upp ögonen för gruvbolaget Boliden och oljebolaget Lundin Petroleum, som båda visat stark kursutveckling under lång tid.

Mindre framgångsrika är Framfab och Hebi Health Care. Johan Sivander beskriver dem som "lottsedelsaktier" och tycker inte att de gjort sig förtjänta av sin stora popularitet - i Framfabs fall en spridning på runt 70 000 ägare, och för Hebi Health Care närmare 50 000. Bolagen påminner på flera sätt om varandra - de har brottats med stora ekonomiska problem under en följd av år, och värderas i dag till en bråkdel av sina börsvärden kring millennieskiftet. Sedan 2004 går Framfab åter med vinst, medan Hebi fortfarande visar röda siffror.

Kända ledare Båda bolagen förknippas också med var sin karismatisk förgrundsfigur som, när det begav sig, haussades i medierna. I Hebis fall vd:Refaat El-Sayed, som på 1980-talet först gjorde succé, och därpå skandal, med sitt Fermenta. I Framfabs fall grundaren och tidigare vd Jonas Birgersson vars stjärna stod som högst just före IT-kraschen. Birgersson lämnade bolaget 2001.

Det spridda ägandet i Framfab och Hebi behöver inte nödvändigtvis tyda på en utbredd tro om att några större kurslyft är att vänta i de två aktierna.

- Anledningen till att så många behåller de här

aktierna kan nog vara att det skulle kosta mer att sälja dem än vad de är värda, säger Johan Sivander.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.