1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Ett företag i fiskeribranschen i Blekinge misstänks för omfattande skattefusk.
Företaget har bland annat sålt fisk för stora summor utan kvitton, men också betalat ut svarta löner till anställda.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2002

BLEKINGE

Skattemyndigheten misstänker bokföringsbrott och ärendet kommer nu att överlämnas till åklagare.

Det var vid en skatterevision som skattemyndigheten i Blekinge upptäckte en mängd brister i bokföringen hos företaget.

Företaget köper in färsk fisk som fileas och som sedan säljs till grossister och direkt till konsument.

I bokföringen redovisas bland annat en kontantförsäljning på 45 993 kronor för första kvartalet 1999. Men några kassakvitton finns inte. När fisken är såld och hur stora de dagliga försäljningsintäkterna är, kan således inte kontrolleras.

- Det är ett brott mot bokföringslagen. Kontanta in- och utbetalningar ska nämligen bokföras senast påföljande arbetsdag, säger Nils-Robert Herbertson på skattemyndighetens kontrollsektion.

Kvitton saknas

Revisionen i företaget har tagit över ett halvår att genomföra. Mycket av inköp och försäljning saknar nämligen kvitton.

- Det är inte utan att det försvårat granskningen.

Vid flera tillfällen har företaget köpt in fisk och sedan sålt fiskrens. Var de fina fiskfiléerna tagit vägen är därför oklart.

Kvantiteter stämmer inte

Vid granskningen konstateras också stora skillnader i kvantiteter räknat vad som bokförts mellan vad som köpts in respektive vad som sålts. Totalt har det sålts cirka 15 ton mer fiskprodukter än vad som köpts in. I februari köpte de exempelvis 5 400 kilo torsk vilket gav fiskrens på 6 614 kilo. Skillnaden förklaras av företaget med att bland annat fiskare från trakten slängt fiskrens i deras kärl.

Skattemyndigheten misstänker också att företaget betalat ut svarta löner då bemanningen varit väldigt låg under vissa månader samtidigt som produktionen att filea varit hög.

Företaget skönstaxeras nu med 200 000 kronor, varav hälften av de oredovisade intäkterna ska beskattas av en av ägarna till företaget.

Företaget krävs dessutom på närmare 140 000 kronor i arbetsgivaravgifter och moms.

Lars-Göran Enarsson

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.