Drömsemestern är i fara
Det finns ungefär 18 000 stugor som hyrs ut via förmedlare i landet och dessutom en mängd stugor som hyrs ut privat. Priserna varierar från en tusenlapp, för en vecka, och uppåt. Medelpriset är cirka 3 500 kronor per vecka.
Viktigt med ett avtal
Men oavsett om du hyr via en stugförmedlare eller direkt av en privatperson är det oerhört viktigt att ni upprättar ett skriftligt hyresavtal.
- Utan det skriftliga avtalet är det bara att lägga benen på ryggen och springa. Uthyrare som inte har ordentliga kontaktuppgifter med till exempel fast telefon ska man också akta sig för, säger Jan Rencke som är ordförande i branschorganisationen Föreningen Sverigeturism, Först.
Konsumentverket har, tillsammans med Först, tagit fram riktlinjer för hur ett standardavtal ska vara utformat.
- Välj alltid en stugförmedlare som följer de allmänna riktlinjerna, säger Sverker Thorslund, sakkunnig i boendefrågor på Konsumentverket.
Av avtalet framgår då bland annat vem som har ansvar för uthyrningen och vad han eller hon är skyldig att göra om det är fel på stugan.
Här kan du få hjälp
Har du inget avtal är det mycket svårare att få rätt vid en tvist med en stugförmedlare. Med avtalet i hand kan du däremot få hjälp av Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som opartiskt prövar tvister mellan konsumenter och näringsidkare. Hyr du privat kan du inte vända dig till ARN utan då får du gå till allmän domstol för att stämma stugägaren.
- De vanligaste klagomålen vid stuguthyrning rör faktiskt städningen. Uppfattningen om vad som är välstädat varierar från person till person, säger Jan Rencke.
Vid fel klaga direkt
Det allra första du ska göra om något är fel när du kommer till sommarhuset är att vända dig till uthyraren. Han eller hon ska först ha en chans att rätta till felet.
Om så inte sker kan du säga upp avtalet och åka hem eller begära nedsättning av hyran. Men kom ihåg att klaga omedelbart om något inte är bra. Om ni bor kvar i huset och klagar när ni kommit hem är det betydligt svårare att få ersättning.