1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ditt PPM-konto fylls på

Redaktör: Lars-Göran Enarsson På tisdag fylls våra premiepensionskonton på med cirka 23 miljarder kronor.
Hittills har närmare en miljon PPM-sparare fått se sina pensionspengar stiga med över 30 procent.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2006
Foto: 

Från början blev premiepensions-

systemet närmast ett fiasko. Fonderna rasade i värde i takt med att börserna världen över föll rejält. Men under de senaste åren har kurserna stigit igen.

En ny sammanställning av PPM-fonderna visar att den sista november 2005 låg 93 procent av alla sparare på plus i relation till hur mycket pengar som satts in.

De allra flesta PPM-spararna ligger på mellan 10 och 20 procent plus. Men hela 850 000 sparare har en uppgång på över 30 procent på de totala insatta pengarna.

Bäst gick Rysslandsfonderna med uppgångar på runt 100 procent förra året. Även Latinamerikafonderna gick starkt. Endast en av alla drygt 700 fonder gick back under 2005, Carnegie Fund-Technology Sub-fund, baserat på kurserna 23 december.

Lättare att byta

Få sparare ändrar dock sitt val av fonder. En nyligen genomförd undersökning visar att omkring två miljoner av de fem miljoner spararna skulle vilja byta fond men tycker de saknar tillräckliga kunskaper.

Därför har PPM nu lanserat en ny internetsida som kallas för Lotsen som ska hjälpa spararna att förstå vad risk innebär, och vilken risk man själv är beredd att ta.

Olika risknivåer

Att bestämma risk innebär framför allt att välja andelen aktiefonder respektive räntefonder i sin placeringsportfölj. Det valet får man hjälp med genom att systemet visar det möjliga utfallet för ett antal olika portföljer där den med lägst risk innehåller nästan bara räntefonder och den med högst risk enbart aktiefonder.

Genom att pröva sig fram på olika risknivåer och titta på möjliga utfall ska man kunna hitta den portfölj som ger bäst avkastning vid den risk man är beredd att ta. Den innehåller då två eller flera av fondkategorierna global aktiefond, svenska aktiefonder, svenska långa räntefonder och svenska realräntefonder.

Lista med fonder

Själva valet av fond ger Lotsen ingen hjälp med. Men man får en lista med fonder inom respektive kategori att välja på.

Håller man sig inom Lotsen kan man välja mellan runt 100 av de omkring 700 fonderna i premiepensionssystemet. Vill man välja någon annan fond måste det göras på vanligt sätt utanför själva Lotsen.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.