1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

De sparar tusenlappar

Hemma hos familjen Karlsson-Nilsson i Ronneby slukade den gamla oljepannan kubikmeter med bränsle.
Efter bytet till bergvärme tänds fortfarande kakelugnen - men bara för en och anna mysbrasa.
Nyheter • Publicerad 15 november 2005

Bergvärmepumpen hemma i huset i Hulta förser alla de 140 kvadratmeterna med värme.

-Det är en mer jämn värme i huset, tycker Anette Nilsson. Tillsammans med Fredrik och barnen Olof och Lisa har hon bott i huset i snart 13 år. Den gamla oljepannan från 1963 hängde förstås med vid köpet.

Den hade sett sina bästa dagar och började krångla för några år sedan. Då tankades den med 2,2 kubikmeter olja om året. Olja som bara blev dyrare för varje år (kostar idag cirka 10 000 kr kubiken). Samtidigt betalade familjen för hushållsel på mellan 4500 - 5000 kilowattimmar om året.

Det var för två och ett halvt år sedan.

-Först funderade jag på en pelletsbrännare. Men pannan fanns nere i källaren med lågt i tak och en brant trappa. Och då handlade pelletsvärmen om att fylla på flera gånger i veckan. Det verkade besvärligt, berättar Fredrik Karlsson.

Granne inspirerade

Inspirerad av en granne som haft bergvärme sedan 80-talet bestämde sig Anette och Fredrik för att slå till. De fick ett 92 meter djupt hål borrat i berget. Pumpen anslöts och står nere i källaren, mest likt ett par vanliga kylskåp.

Samtidigt upptäckte Fredrik Karlsson att det fanns gott om vatten i borrhålet. Han kopplade på en pump och fick egen bevattning på köpet.

Kakelugnen kvar

Förut eldade han i den gamla kakelugnen varannan dag för att spara olja och hjälpa upp värmen i huset.

Kakelugnen finns kvar - men används bara ibland. Det är förstås alltid mysigt att samla familjen framför öppna brasan.

-Vi är nöjda. Det som som den bästa investeringen jag har gjort, säger Fredrik Karlsson, efter 2,5 år med värmepumpen. Den drar förstås också energi. Leverantören räknade med 15000 kilowattimmar. Sist gick det åt 13 637 kWh på ett år, inklusive hushållselen.

Det blir slarvigt räknat en nätt förtjänst på runt 13 000 kronor om år. Det ska förstås vägas mot investeringen i bergvärme. I det här fallet betalade Fredrik och Anette 101 500 kronor.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.