1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Dålig jobbtillväxt trots fortsatt högtryck

Trycket i den svenska industrikonjunkturen fortsätter att stiga, men det blir bara marginellt fler jobb, visar Swedbanks och Silfs inköpschefsindex för december.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2007
Foto:Hans G Friberg Högtryck. Det går bra för svensk industri. Men det skapas få nya jobb. I stället tror Hubert Fromlet att de nya jobben kommer i tjänstesektorn.
Foto:Hans G Friberg Högtryck. Det går bra för svensk industri. Men det skapas få nya jobb. I stället tror Hubert Fromlet att de nya jobben kommer i tjänstesektorn.Foto: 

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i december till 63,6, jämfört med 61,5 månaden

före.

Högkonjunkturen fortsätter Det är den näst högsta nivån sedan juli i år och den sjätte högsta månadssiffran i indexets historia, det vill säga sedan november 1994.

Svensk industri befinner sig fortfarande i en högkonjunktur, enligt Swedbank och Silf.

Orderingången både från den svenska och den utländska marknaden ökade ytterligare i december och industrins produktionsplaner för det närmaste halvåret ligger kvar på en mycket hög nivå.

Väntar att nyanställa - Vi kan bara se en liten förbättring av sysselsättnings-

läget. Förklaringen är att företagen fortfarande jagar produktivitet och effektivitet och det innebär få nyanställningar, säger Swedbanks chefekonom Hubert Fromlet till TT.

- Så här har det sett ut i flera år och det kommer att se ut så här även i framtiden. Det är främst i tjänstesektorn som de nya jobben kommer.

Han är fortsatt optimistisk

om den globala konjunkturutvecklingen.

- Våra siffror ger ingen indikation på någon synlig global konjunkturnedgång, trots den pågående amerikanska konjunkturavmattningen, säger Hubert Fromlet.

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.