1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Chans till miljardkontrakt

ABB:s fabrik i Karlskrona har chansen att få tillverka en av världens längsta sjökablar. Efter att ha legat nere i tio år väcks det gamla Bakunprojektet till liv igen.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2007

Företaget Sime Darby Bhd i Malaysia räknar nämligen med att inom kort få malaysiska statens kontrakt på en sjökabel i Sydkinesiska sjön mellan ön Borneo och det malaysiska fastlandet. Sime Darby kommer i sin tur att ge uppdraget att tillverka kabeln till ABB. Det uppger nyhetsbyrån AFX och Business Times i Malaysia på onsdagen.

Tryggar jobben Sjökablarna som ska byggas till projektet är på totalt 670 kilometer, vilket ska jämföras med Nordetkablen, som för närvarande byggs i Karlskrona, och som är 550

kilometer lång.

Ett sådant uppdrag skulle innebära sysselsättning över lång tid i

fabriken i Karlskrona. Förutom att trygga de

befintliga jobben kan det också innebära att före-

taget tillfälligt måste anställa personal.

Hans-Åke Jönsson, vd på ABB High Voltage

Cables i Karlskrona, ville på onsdagen inte ge några kommentarer kring uppgifterna.

- Det enda jag kan säga är att vi följer projektet liksom flera andra projekt runt om i världen. Alla

affärsmöjligheter är intressanta, säger han.

Tidigare aktuellt Bakunprojektet var aktuellt för knappt tio år sedan, men lades ner på grund av stridigheter inom kraftbolaget i Bakun. Även då var ABB aktuell som leverantör av kabel och kraftstationer.

På Karlskronafabriken har man bara de senaste veckorna lyckats dra hem beställningar värda ett par hundra miljoner kronor.

Bakunprojektet värderas till omkring 30 miljarder kronor.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.