1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Borg tror på 17 000 nya tjänstejobb

Regeringen räknar med att runt 17 000 nya jobb skapas när tjänsteföretagen får sänkta arbetsgivaravgifter. Jobben ökar mest på restauranger, i bilverkstäder och i taxibranschen.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2007

Vid årsskiftet vill regeringen sänka arbetsgivaravgifterna från 32 till 10 procent för vissa tjänsteföretag, bland annat frisörer, restauranger, bilverkstäder, hunddagis, taxi och skomakare.

Men först måste EU-kommissionen ge grönt ljus.

I veckan skickades en formell anmälan till Bryssel från närings- och finansdepartementen. Av den framgår att regeringen räknar med att skattesänkningen kommer att ge omkring 17 200 nya jobb.

Kostnaden för staten blir 4,8 miljarder kronor om året.

Nästan 10 000 av de nya jobben bedöms komma i restaurang- och cateringbranschen. Ytterligare 3 000 jobb väntas komma på bilverkstäder och 2 300 i taxibranschen. Däremot blir skattesänkningen inget större lyft för skomakerierna.

Enligt finansdepartementets beräkningar blir det bara 10 nya jobb.

Orsaken till att regeringen först måste inhämta klartecken från EU är att det inte får finnas några oklarheter huruvida åtgärden handlar om otillåtet statsstöd.

Regeringens argumentation går ut på att de berörda tjänstebranscherna inte konkurrerar på en internationell marknad och att skattesänkningen kommer att leda till fler jobb, särskilt för grupper som står långt från arbetsmarknaden som unga, lågutbildade och invandrare. Dessutom kan kvinnor få en chans att gå upp från deltid till heltid.

Regeringen hoppas också att svartjobben ska minska när det blir billigare att anställa personal.

EU-kommissionen behöver minst sex veckor på sig för att granska anmälan. Under tiden kommer regeringen att lägga sista handen vid lagförslaget, som ska presenteras för riksdagen den 29 oktober.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.