1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bidrag när du byter värmesystem efter nyår

Bidrag för att byta värmesystem. Javisst, det är redan bestämt. Från nyåret ska det vara möjligt. Men informationen har varit bedrövlig. Inte ens på central nivå har man riktigt kunnat förklara hur regeringens utlovade bidrag ska fungera.
Nyheter • Publicerad 22 november 2005

Staten har lovat, senast genom Mona Sahlin i tv, att bidragen för att byta från el eller olja ska vara tillbaka efter årsskiftet.

I förra veckans reportage om värmepumparna kunde också BLT berätta att de gamla konverteringsbidragen snart skulle vara tillbaka. Det fick bland andra Lawrence Bergkvist, i Karlskrona, att fundera:

-Alla går och väntar på besked. Men det är inte mycket som sluppit ut.

Och snart är det bara en månad kvar. Hela branschen och en mängd husägare ligger och avvaktar. Själv är jag på gång att byta min oljepanna som drar olja för 30000 kronor om året, förutom hushållselen. Vad är det som kört fast egentligen, undrar han.

Tomas Berggren, handläggare på Energimyndigheten säger så här:

-Det är klart att bidragen för att förnya värmesystemet ska införas igen. Men ännu har man inte bestämt villkoren för hur det ska fungera. I grunden vill man i första hand uppmuntra övergång från direktel och olja. Det blir Boverket som får svara för informationen när väl kriterierna för bidrag är fastställda. Jag kan inte tänka mig annat än att den här informationen måste ut innan jul, tror han.

Det senaste är att riksdagen ska besluta i december. Ändå är siktet inställt på att komma igång med bidragen från den 1 januari. Några bidrag kommer inte att ges retroaktivt, åtgärder som har påbörjats eller avslutats innan 31 december 2005 blir utan.

Förslaget går ut på att ersätta 30 procent av arbets- och materielkostnaderna upp till ett visst belopp. Boverket tar fram ansökningshandlingarna och länsstyrelsen sköter hanteringen av stödet. Det är tänkt att uppmuntra en övergång till uppvärmning med biobränslen, värmepump, fjärrvärme, eller solvärme.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.