1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Anrikt företag får nya ägare

Det anrika företaget Karlskrona Precisions mekaniska verkstad har sålts. Köpare är Hjalmarssongruppen i Sölvesborg. Nu väntar nyanställningar, tvåskift och en utbyggnad av lokalerna.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2007
Foto:Hans G Friberg Köpare. Jerry Hjalmarsson och Roger Joelsson är två av köparna till Karlskronaföretaget. I bakgrunden, en av de anställda i företaget, Staffan Nordheim.
Foto:Hans G Friberg Köpare. Jerry Hjalmarsson och Roger Joelsson är två av köparna till Karlskronaföretaget. I bakgrunden, en av de anställda i företaget, Staffan Nordheim.Foto: 
Foto:Hans G Friberg Säljare. Gösta Olsson, Lars-Erik Steinbach, Leif Stegerlind och Peter Svensson har sålt Karlskrona Precisions mekaniska verkstad på Gullbernavägen.
Foto:Hans G Friberg Säljare. Gösta Olsson, Lars-Erik Steinbach, Leif Stegerlind och Peter Svensson har sålt Karlskrona Precisions mekaniska verkstad på Gullbernavägen.Foto: 

Karlskrona Precisions mekaniska verkstad är företaget som aldrig drabbats av en lågkonjunktur. I stället har de tvingats låsa grindarna till verkstadslokalen på Gullbernavägen så att folk inte skulle komma in med fler uppdrag.

- Det har faktiskt inträffat att vi haft så mycket att göra att vi stängt om oss, erkänner Lars-

Erik Steinbach som varit vd i företaget och precis pensionerats.

Räddat tidningar Företaget har framför allt jobbat med legoproduktion till storbolag som pumptillverkaren Flygt i Emmaboda och Dynapac i Karlskrona som tillverkar vältar. Men de har också anlitats av en rad mindre lokala företag.

- Jag vågar påstå att vi jobbat med att tillverka detaljer till allt från gräddvispar till grävmaskiner, säger Gösta Olsson och skrattar.

De har också räddat de båda lokaltidningarna när de drabbats av presshaveri.

- Det har alltid varit möjligt att ringa oss, även om nätterna. Jag har nog aldrig jobbat med så tacksamma människor som de som jobbar på tryckerierna när vi ryckt ut för att hjälpa dem med att få i gång tidningspressarna, säger Lars-Erik Steinbach.

53 års erfarenhet Karlskrona Precisions mekaniska verkstad startades 1954 i lokaler på Strandgården i Karlskrona.

1965 flyttade de till de nuvarande lokalerna på Gullbernavägen. Där har de efter hand expanderat. I dag sysselsätter företaget 17 anställda och omsätter drygt 12 miljoner kronor.

- Att vi säljer företaget är planerat sedan länge, säger Leif Stegerlind. Nu har vi hittat de ägare som vi tror är rätt för att driva verksamheten vidare.

Leif Stegerlind, Gösta Olsson och Peter Svensson blir kvar i företaget när Hjalmarssongruppen tar över.

- Det är viktigt att deras kunskap finns kvar även i framtiden, säger Jerry Hjalmarsson en av de nya delägarna.

Hjalmarssongruppen består sedan tidigare av sex företag med verksamhet i Sölvesborg, Karlskrona, Ljungby, Malmö och ett försäljningskontor i Köpenhamn. De har närmare 120 anställda och omsätter närmare 120 miljoner kronor i Sverige.

- Vi växer sakta men säkert. Vi är på väg att köpa ett företag i Vara som tillverkar betongplattor, säger Roger Joelsson, delägare i gruppen.

Utökar Med Karlskrona Precisions mekaniska får gruppen ytterligare kapacitet inom industriservice och verkstadsproduktion. Redan har fyra personer anställts. Ytterligare en är på gång.

- Vi vill också bygga till lokalerna med 600 kvadratmeter. Det här företaget passar mycket bra in i vår övriga verksamhet.

För de gamla ägarna är försäljningen även kul på ett annat sätt.

- De som grundade företaget var fyra. Sedan var vi fyra som köpte loss det på 1980-talet och nu tar fyra nya ägare över, säger Lars-Erik Steinbach och skrattar.

- Det är inte många företag som har en sådan historia.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.