Vägtrafiken ökade med 16 procent, antalet tågpassagerare med 17 procent. Vägtrafikökningen gav 12 procent mer i intäkter till bron. Men järnvägstrafiken betalar en fast års-
avgift, oavsett hur många tåg eller passagerare som passerar. Brons finanser gynnas alltså av fler bilar.
- Det är så regeringsavtalet ser ut, konstaterar tillförordnade vd:Kaj V Holm.
Marknadsdirektören Jacob Vestergard tillägger ändå att fortsatt satsning på kollektivtrafiken är nödvändig om regionens utveckling ska fortsätta.
Fortsatt minus Trots trafikökningen noterar Öresundsbron ett underskott på 137 miljoner kronor, en förbättring med 34 miljoner jämfört med året före. Prognosen för 2007 är ett resultat i nivå med det 2006, eftersom ökade räntekostnader äter upp mycket av inkomstökningen.
Genom den snabba trafikutvecklingen minskas också
den beräknade återbetalningstiden för Öresundsbrons skulder med två år. Uppskattningen nu är att allt är betalt 2033. Det är ändå tre år mer än de 30 år efter invigningsåret 2000, som var den ursprungliga beräkningen.
Fler pendlare tar bron Att 16 procents trafikökning bara ger 12 procents inkomstökning tas av Kaj V Holm som bevis för att det relativt sett blivit billigare att färdas på bron.
Förklaringen är att fler
av resenärerna är pendlare,
som med rabatter betalar betydligt mindre per resa än engångsresenären. Under året har alltfler danskar valt att bo på den svenska sidan, samtidigt som arbetsmarknaden i Danmark sugit upp svensk arbetskraft. Ungefär 15 000 personer gör dagliga arbetsresor på Öresundsbron. Prognosen för 2030 är över 45 000 pendlare.
Satsningar på bron under 2007 är system för smidigare betalning, ett mer fuktsäkert signalsystem för tågen i tunneldelen av förbindelsen och ett eget kraftverk som kan hålla i gång bron även om strömmen slås ut i både Sverige och Danmark. Det hände hösten 2003.