1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Allt fler lånar pengar till aktieköp

Allt fler privatpersoner lånar pengar för att köpa aktier eller fonder. Utlåningen till handel på Stockholmsbörsen ökade under 2005 med hela 80 procent jämfört med året innan, visar statistik från nätmäklarföretaget Avanza.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

Snittspararen lånar 19000 kronor till fondköp. Avanzas informationschef Claes Hemberg medger att det är riskabelt att låna pengar till aktieköp, men tycker inte det finns skäl att vara överdrivet orolig.

-Utlåningen är fortfarande på en blygsam nivå, ungefär 10-15 procent av spararna. Oroande skulle det vara om utlåningen var 50 procent och ett folkligt beteende. Nu är majoriteten som lånar erfarna sparare, så jag är inte orolig för att svenskarnas privatekonomi inte ska tåla en börsnedgång på 10-15 procent, säger Claes Hemberg.

Privathandeln på Stockholmsbörsen ökade 2005 till 24000 aktieaffärer per dag. Det är 14 procent mer än året innan och det näst högsta hittills efter toppåret 2000.

Börsen omsatte totalt 3,6 biljoner kronor, vilket är det tredje högsta omsättningen hittills - endast överträffat av millenniets två första år.

Den genomsnittlige spararen i aktier ökade under året värdet på sin portfölj med 40 procent, medan den som sparat i fonder stannar på en värdeökning på i snitt 15-30 procent. Där ingår även räntefonder, vars ökning inte kommer i närheten av de 33 procent som Stockholmsbörsen gick upp under 2005.

Av börsens tio "folkaktier", det vill säga bolag med fler än 100000 aktieägare, gick hälften, fem stycken, bättre än index. Många är nog besvikna på att både Telia Sonera och Ericsson gått upp mindre än index med värdeökningar på 10 respektive 28 procent.

Intresset för sparandet i fonder är uppåtgående. En trend under året är ett kraftigt ökande intresse för oljefonder.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.