1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

166000 i skattesmäll för bilhandlare

En bilhandlare i Blekinge eftertaxeras med drygt 400000 kronor och krävs på 166000 i skattetillägg sedan han struntat i att redovisa inkomster.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006

Det är Skatteverket som genomfört en revision mot två skalbolag som ägts av cirka 200 privatpersoner vilka samtliga varit verksamma i egna bolag i bilåterförsäljningsbranschen.

Skalbolagen såldes för sammanlagt 54 miljoner kronor och det var vid detta tillfälle som Skatteverket började granska affären. Bolagen har fungerat som mellanhänder för bilåterförsäljarnas provisioner som de tagit emot i samband med att de förmedlat finansieringslån.

Vid flera tillfällen utbetalade skalbolagen ersättningar till deras aktieägare, däribland bilhandlaren från Blekinge.

År 1999 fick bilhandlaren 212718 kronor. Två år senare, 2001, tog han emot 169843 kronor och året därpå fick han 42461 kronor.

Skatteverket konstaterade att ersättningarna för 2001 och 2002 redovisats som kapitalvinst i självdeklarationen men för 1991 har inte något redovisats.

Konstruktionen att låta provisionerna gå genom ett gemensamt bolag, än via handlarnas egna företag, har inneburit att de kunnat betala mindre skatt eftersom de därmed omvandlat tjänsteinkomster till kapitalinkomster. Skatteverket kräver därför samtliga bilhandlare, som varit aktieägare i skalbolagen, på extra skatt samt skattetillägg för de oredovisade uppgifterna.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.