unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Dödsolyckan på Tarkett utreds som brott

En kvinna avled under natten till lördag efter en klämolycka i fabriken på Tarkett.
Olyckan, som är den första med dödlig utgång hos golvtillverkaren i Ronneby, har lämnats över till miljöbrottsåklagaren i Malmö.
En kvinna avled efter en klämolycka på Tarkett under natten till lördag.
En kvinna avled efter en klämolycka på Tarkett under natten till lördag.
Foto: Christoffer Robertsson

Vid 04.58 natten mot lördag larmades polis och ambulans till företaget Tarkett i Ronneby. En kvinna i fabriken hade råkat ut för en klämskada i en maskin, en olycka som tyvärr fick dödlig utgång. Olyckan upptäcktes direkt av medarbetarna.

– Vi har inget ensamarbete utan de som jobbade på samma linje och linjen precis bredvid upptäckte vad som hände, säger Patric Olsson, platschef på Tarkett i Ronneby.

Första hjälpen i form av hjärt- och lungräddning påbörjades av personalen. Kvinnan var fortfarande vid liv när hon fördes iväg av ambulansen, men avled senare.

Olyckan är den första med dödlig utgång på Tarkett, som annars varit relativt förskonade från allvarligare tillbud.

– Det här är någonting helt annat än vad vi varit med om tidigare. Vi har jobbat mycket med förbättringsåtgärder. Vår absolut första prioritet är säkerheten och vi hade tidigare en period på tre års tid utan olyckor. Det här är mycket, mycket tragiskt, säger Olsson.

Hur kan en sån här olycka ske?

– Det får en utredning med hjälp av polisen och Arbetsmiljöverket visa. Jag vill inte spekulera i det.

All produktion stoppades efter händelsen och står fortfarande still tills vidare.

– Våra tankar går till de närmast anhöriga. Vi har naturligtvis nu ett jobb i att ta hand om våra medarbetare. Vi höll kvar personalen tills alla givits möjlighet till information och samtal med psykologer och sjuksköterskor. Nu har några ur personalen börjat åka hemåt, säger Patric Olsson vid elvatiden.

Polisen är förtegen om olyckan och väljer att inte lämna ut några uppgifter, men skriver på sin hemsida att kvinnans anhöriga är underrättade.

– Vi har gjort en teknisk undersökning på arbetsplatsen, men nu lämnar vi över ärendet i sin helhet till miljöbrottsåklagaren i Malmö, säger Per-Johan Ljungberg, inre befäl vid polisen i Karlskrona.

Parallellt med utredningen av misstänkt arbetsmiljöbrott har polisen också skickat en anmälan till Arbetsmiljöverket som gör en egen utredning.