Verkligheten förfalskas

Peter Kinde ,

Replik till ”Tur och skicklighet räddade Sverige” i BLT den 6 november.

Jag förstår att det är en mycket kontrovers diskussion om Sverige ska gå med i Nato eller inte. Men när man påstår att inget annat land som tillhör Nato har kärnvapen placerat i sitt land utom USA, Storbritannien och Frankrike då förfalskar man verkligheten. Sedan 60-talet har USA placerat kärnvapenbomber i Tyskland (Büchel), Belgien (Klein-Brogel), Holland (Volkel) Italien (Aviano) och Turkiet (Incirlik).

Sedan 60-talet tränar piloter av dessa länder bombningen av kärnvapen i Arizonaöken och i Kanada, något som strider mot Icke-spridningsavtalet av kärnvapen och i Tyskland mot grundlagen. 2015 beslutade USA att modernisera kärnvapenbomber tills 2020 som godkändes av tyska regeringen.

Nyckeln till kärnvapen har USA i fredstid, men i fall av ett krig är piloterna ansvariga som strider mot avtalet också. När Sverige går med i Nato blir vi måltavla utan möjlighet att försvara oss. Ryssland finns och vi kan inte flytta landet, därmed måste vi arrangera oss på något sätt med landets existens. Sverige ska inte krypa för Ryssland men inte heller provocera.