Ty de göra icke vad de veta

Groucho Marx ,
Debatten om flyktingkrisen engagerar många människor i hela världen. På bilden syns flyktingar och migranter som vandrar genom Danmark för att ta sig vidare till Sverige.
Foto:Bax Lindhardt/TT
Debatten om flyktingkrisen engagerar många människor i hela världen. På bilden syns flyktingar och migranter som vandrar genom Danmark för att ta sig vidare till Sverige.

Det som händer i världen i dag är naturligtvis fruktansvärt. Ja, jag tänker då på den massmigration som förekommer från den fattiga tredje världen, till oss i den rika nord. De största orsakerna till detta har vi att hämta i vår planets stora ödesfråga – klimatförändringen.

Nu studsar säkert många. Det beror ju på krig, har media lärt oss. Men då måste man ställa sig följdfrågan: Vad beror krigen på?

Det är väldigt enkelt för oss att använda samlingsbegreppet – krig. Alla vet vad krig är. Då kan man enkelt klistra etiketter på krigen och skylla på någon ”elak” ledare i respektive land. Saddam Husein, Hosni Mubarak, Muammar Gaddafi etcetera. Och som förevändning för något annat, olja, kan man åka dit och mörda vederbörande. Då kan till och med det svenska flygvapnet vara med på ett hörn.

Vad beror krigen på? I klimatförändringens spår följer katastrofala väderhändelser. Detta och andra ekologiska följder, gör att människor i dessa områden får stora svårigheter att odla sin mat.

    Om man kastar ut en brödbit bland en grupp svältande människor uppstår naturligtvis slagsmål – krig.

    Det vi ser i dag är nog tyvärr bara början på eländet. Enligt vetenskapliga studier lever vi i dag i det som kallas ”den sjätte massutrotningen”. Dessvärre har vi i den rika världen inte lyckats fatta detta. Det kan bland annat bero på att det är vi som skapat problemen. Det är mycket bråttom att komma tillrätta med klimatförändringen. Men som för en alkoholist är det viktigt att först förstå att vi är ”energiknarkare”. Först då kan man komma tillrätta med problemen.

    Jag skulle vilja rekommendera alla, och framför allt makthavare, att låna och läsa boken ”Slutet på världen så som vi känner den”. Den är skriven någon gång 2009 av två tyska statsvetare. Ta god tid på er, den är något svårtuggad.

    Vad bryr jag mig om eftervärlden?

    Har eftervärlden någonsin brytt sig om mig?