Slopa pensionärsskatten

Margareta Forslund ,
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sverige har i dag 231 000 fattigpensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns. Många har bara några hundralappar att leva för varje månad efter att hyra och annat är betalt. Det är ovärdigt att hundratusentals pensionärer inte kan gå och fika, köpa en present till barnbarnen eller handla hem god och näringsriktig mat.

Stockholms Stadsmission slog larm i år om att de ser en kraftig ökning av fattiga och ensamma pensionärer som söker hjälp. Sedan 2013 har antalet besök på föreningens äldrecenter, som erbjuder billiga luncher och stöd, ökat från 3 000 om året till över 12 000.

Det är en skam att de som har byggt upp landet och välfärden under många års arbetsliv inte får en god levnadsnivå på ålderns höst. Alliansen brydde sig inte om pensionärerna under sina åtta år vid makten, utan försämrade snarare villkoren. Socialdemokraterna verkar också ha glömt pensionärerna som de lovade så mycket i valrörelsen 2014. Det är på tiden att något parti värnar om de svenska pensionärerna.

    I Sverigedemokraternas budgetförslag som presenteras i höst tar vi bort den så kallade pensionärsskatten. För en genomsnittlig pensionär innebär det en skattesänkning med 475 kronor. Vi föreslår också en höjning av garantipensionen med 795 kronor i månaden.