Polisen slagen i spillror

K-G Svabre ,
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Jag har själv varit polis i 43 år, men är nu pensionär, och jag har sett och varit med om nedmonteringen av svensk polis. Fram till 1995 fanns fem stycken turlag i yttre tjänst bara i Ronneby kommun, det vill säga cirka 30 poliser totalt fördelade på turlagen.

Till kommunalrådet Roger Fredriksson apropå beslutet att anlita väktare nattetid för att förhindra bilbränder.

Då har vi börjat betala för tryggheten två gånger Roger Fredriksson. Dels via skattsedeln, där vi betalar för ett fungerande rättsväsende, och nu tillkommer extra utgifter för kommuninvånarna för att anlita väktare.

Samtidigt förstår även jag att någonting måste göras i det akuta skeendet. Jag har själv varit polis i 43 år, men är nu pensionär, och jag har sett och varit med om nedmonteringen av svensk polis.

    Ytterst är det politiska beslut som ligger till grund för detta. Det hela började 1995 med införande av så kallad ”närpolis”, som istället blev ”fjärrpolis”. Över en natt halverades utryckningsstyrkorna och sedan har det bara fortsatt.

    Fram till 1995 fanns fem stycken turlag i yttre tjänst bara i Ronneby kommun, det vill säga cirka 30 poliser totalt fördelade på turlagen. Dessa poliser var lokalt förankrade och kände ”buset” samt folk som flyttade ut och in i kommunen, och så såg det ut i hela landet.

    Ronneby hade öppen polisstation dygnet runt, året runt, där det gick att få kontakt med en polis. Minst två bilar i yttre tjänst hela tiden bara i Ronneby kommun.

    Allt detta är slaget i spillror och inte ens gruset finns kvar och detta har skett på 20 år. Kommuninvånarna känner ingen trygghet längre, med all rätt, och detta har ni politiker varit med och skapat.

    Jag känner mig fruktansvärt frustrerad som kommuninvånare!