De flesta ukrainska flyktingar finns i Ukraina

Mats Marcusson ,

Uppgifterna om antalet ukrainare som befinner sig på flykt inom och utanför Ukraina varierar stort.

Enligt uppgifter från UNHCR och den norska frivilligorganisationen IMCR befinner sig mellan 800 000 och 1,5 miljoner ukrainare på flykt inom landet, 50 000–60 000 av dessa har flytt från Krim efter den ryska illegala annekteringen. Många som har tvingats bort från sina hem återfinns i Luhansk och Donetsk men de flesta flyktingar från den ryskockuperade delen av Donbass finns i andra delar av Ukraina.

Mellan 270 000 och 320 000 tycks ha flytt till Ryssland. Det är dock långt ifrån en miljon som Ulf Bjerén påstår i sin insändare. Uppgifterna om en miljon uppges endast av ryska statskontrollerade medier som TASS och Russia Today. Det är medier som dagligen sprider lögner och desinformation om Ukraina och den ryska invasionen.

Eftersom Ulf Bjerén inte drar sig för att upprepa de ryska lögnerna om ukrainska flyktingar är det inte heller förvånande att han kallar de ryska lastbilskolonnerna som för in vapen och trupper för humanitär hjälp. Även här finns det gott om bevis i form av rapporter från FN, OSSE, ögonvittnen och rapporter av journalister som bland annat träffat på beväpnade turistande ryssar i uniform i Ukraina.