GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi äldre måste fundera över vår livsstil

Vi i vår generation har kunnat ta för oss. Men om 50 år, när våra barnbarn ser tillbaka på sina liv, vad säger de då till sina barnbarn?
KLIMAT • Publicerad 21 januari 2018
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

”Obegripligt att min mormor och hennes jämnåriga inte såg till att hindra den här förstörelsen. Isarna som smälter, städer som översvämmas, torkan som förstör jorden. Och ändå visste dom mycket väl vad som höll på att hända.”

Nej, ett sådant eftermäle vill ingen av oss ha. Det börjar bli väldigt bråttom om vi ska kunna rädda klimatet för framtida generationer. Det slås nya värmerekord varje år. Och vår livsstil med enorma utsläpp av växthusgaser har orsakat denna klimatförändring. Vad ska vi göra?

Ja, visst är det viktigt att fundera över den egna livsstilen och göra hållbara val. Men framför allt är det kraftfulla politiska beslut som nu krävs för att verkligen hejda klimatförändringen och rädda framtiden åt våra barnbarn. Och vad är det som får igång våra politiker? Jo, naturligtvis de frågor som vi väljare pekar ut.

Vi pensionärer är en stark och inflytelserik grupp inför riksdagsvalen. De frågor som vi prioriterar måste alla partier förhålla sig till. Därför är den stora enkät som en av pensionärsorganisationerna nyligen presenterade en oroande läsning. Vilka samhällsfrågor sätter dagens pensionärer högst på önskelistan inför  nästa års val? Ja, inte åtgärder mot klimatförändringen. Miljön finns över huvud taget inte med på topp 8-listorna! Är det den signal vi vill skicka till våra politiker? Står verkligen vår omsorg om kommande generationers väl och ve så i bakgrunden, jämfört med frågor som gäller oss själva och vår egen välfärd och ekonomi?

Nej, egentligen vill vi väl alla bidra till en bättre värld, men det gäller att hitta verktyg att arbeta med. Det finns en rad miljö- och klimatorganisationer som varmt välkomnar pensionärer. Själv är jag med i Klimatsvaret. Vi träffar politiker och diskuterar förslaget ”Avgift och Utdelning”. Idén är att det läggs en stigande avgift på utsläpp av växthusgaser från biltrafiken.

Men ingen vill väl betala dyrare bensin och diesel? Jo, om hela intäkten betalas tillbaka i lika delar till varje vuxen medborgare. Förorenaren betalar mer men de som åker energisnålt tjänar på affären. Ett smart förslag som skulle bidra till att hejda klimatförändringen. Och en klimatorganisation, där vi pensionärer kan göra vår röst hörd.

Ingela Bollgren Hjertqvist

Pensionerad barnläkare

Läs mer