Debatt

Varför händer det som händer i Venezuela?

Debatt Artikeln publicerades

USA har störtat regimerna i Irak och Libyen för oljans skull och nu står Venezuela på tur, skriver Ulf Bjerén, Karlskrona, i en insändare.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton sa i en intervju i Fox News: ”Det kommer att få stor betydelse för USA ekonomiskt om amerikanska oljeföretag får investera och producera Venezuelas oljetillgångar.”

Han kunde tillagt: och att samtidigt utestänga det på energitillgångar relativt fattiga Kina från Venezuelas oljetillgångar, de största i världen.

Med andra ord anses inte Venezuela ha rätt till sina naturtillgångar utan ExxonMobil ska profitera på dess svarta guld. Opinionen i USA, som indoktrinerats i att USA:s rätt står över alla andras rätt, kan möjligen finna detta rimligt. Men inte världsopinionen.

Och knappast Venezuelas folk som under Chavez och Maduro sett oljeinkomsterna användas mot fattigdom, mot analfabetism, för finansiering av sjukvård och utbildning, byggande av bostäder för fattiga och vaccinationsprogram.

Men det finns en annan viktig aspekt: Ryssland, Kina, Iran och Turkiet är på väg att gå över från dollar till andra valutor i oljeaffärer och Venezuela vill göra dem sällskap. Det gäller petrodollarns ställning. Den är avgörande för dollarns ställning som världsvaluta och mycket betydelsefull för USA:s dominans i världen.

Minns vad som hände i Irak och Libyen. Gemensamt för båda dessa länder är att de hade oljetillgångar och ville överge petrodollarn. De hade använt oljeinkomster till att bygga modern infrastruktur, sjukvård och utbildning och höjd levnadsstandard för folket. Med falska förevändningar angreps de av det USA-ledda imperiet. Miljoner dog och miljoner flydde. Länderna slogs sönder och störtade ner i rättslöshet, fattigdom och kaos.

Utsvältning av folket är, liksom det var i Irak på 1990-talet, en bärande komponent i USA:s strategi för regimskifte, att ta över Venezuelas svarta guld. Sanktionerna har sedan 2013 kostat Venezuela 345 miljarder dollar. De umbäranden för Venezuelas folk som detta innebär skyller USA och dess transatlantiska supportrar, däribland Sverige, cyniskt på Venezuelas regering och förlitar sig därvid på falskrapporterande media.

Bertolt Brecht skrev på 1930-talet: ”Gangsterledare skrida fram som statsmän.” Det gäller också i dag.

Ulf Bjerén, Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.