1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Debatt

Välj bort kyckling från tallriken

Varje år dödas över 100 miljoner landlevande djur i Sverige. Drygt 99 miljoner av dessa är kycklingar. Det innebär att 3 kycklingar dödas varje sekund bara i Sverige.
Publicerad 4 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I dag finns så mycket annat att äta som inte orsakar ett sådant lidande som det som 99 miljoner kycklingar får utstå varje år i Sverige.
I dag finns så mycket annat att äta som inte orsakar ett sådant lidande som det som 99 miljoner kycklingar får utstå varje år i Sverige.Foto: Janerik Henriksson/TT

Kycklingarna kläcks inomhus i stora stallar med tiotusentals individer och får aldrig träffa sin mamma eller andra vuxna individer. Det är tillåtet att ha 36 kilo kycklingar eller högst 25 individer per kvadratmeter. Att man ofta mäter i antal kilo visar att kycklingen som individ är oviktig.

Kycklingarna växer mycket snabbt, på bara 35 dagar ökar de i vikt från ca 40 gram till slaktvikten 2 kg. Den snabba tillväxten gör att de ofta får problem med sina ben, som inte orkar bära upp den tunga kroppen. En svensk studie visade att så mycket som 88 procent av kycklingarna hade olika typer av benproblem. Bilder och filmer tagna under 2018 på svenska gårdar visar sjuka och skadade och även döda djur.

Efter hand som kycklingarna växer blir det mycket trångt och ljudet är öronbedövande. Det är ont om strö och kycklingarna står i sin egen avföring, vilket ger dem frätskador på fötterna. Branschen hävdar att utevistelse skulle öka risken för salmonella och campylobakter, men en studie från Belgien visar att detta inte stämmer.

Under slakttransporten, trångt packade i lådor, dör över 200 000 kycklingar. De kycklingar som kommer fram levande till slakteriet bedövas med antingen gas eller el. Ungefär hälften av kycklingarna bedövas med gas, vilket anses vara mycket ångestframkallande. Vid elbedövning hängs de upp i fötterna, vilket är mycket smärtsamt särskilt till följd av deras benproblem, och huvudet doppas ner i ett strömförande bad, halsen skärs upp och de förblöder till döds. KRAV-kycklingarna har något bättre villkor i övrigt, men när det gäller slakten ser det lika illa ut.

Försök att föreställa dig alla dessa individer, 99 000 000, var och en med möjlighet att känna smärta och ångest. I dag finns så mycket att äta som inte orsakar ett sådant lidande. Det finns produkter som smakar väldigt likt kyckling, som förutom att de räddar liv även är bättre för både klimatet och vår hälsa. På Djurens Rätts hemsida hittar du recept och inspiration. Kycklingar är de djur som är allra flest, och förmodligen också de som har det allra sämst, genom att välja bort dem från tallriken kan du göra stor skillnad för djuren.

Ami Niglöv, Annie Karlsson, Hasan Qela, Mattis Tebäck, Jenny Svensson och Lena Andersson Djurens Rätt Karlskrona