Debatt

Vad vill SD ha av er, KD?

Debatt Artikeln publicerades
”Tror ni att KD någonsin kommer att kunna få stöd för sin politik av SD, utan att SD kräver något till­baka? Vad är ni beredda att kompromissa med?”, undrar Magnus Larsson (C).
Foto: Staffan Lindbom
”Tror ni att KD någonsin kommer att kunna få stöd för sin politik av SD, utan att SD kräver något till­baka? Vad är ni beredda att kompromissa med?”, undrar Magnus Larsson (C).

Så kom då dagen då ett av Sveriges riksdagspartier föll till föga. Kristdemokraterna har under två månader funderat på hur de ska göra och till slut vann partiledaren Ebba Busch Thors linje: att öppna för samarbete med SD. I dag fredag åker ni, kristdemokrater från Karlskrona och Blekinge till ert stora partimöte, Kommundagarna, i Örebro. Jag har ett par frågor till er, som ni gärna får bära med er dit.

Under valrörelsen var tongångarna helt andra. Då höll KD med Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna om att SD inte är ett parti som alla andra. Då sa Ebba Busch Thor att aldrig, inte ens om 20 år, skulle det här kunna hända. Men när röstsiffrorna stod klara gick det tydligen en stor skälvning genom det kristdemokratiska partiet. Skulle framgångarna i valets slutspurt verkligen bli oavlönade?

Vi i Centerpartiet är övertygade om att Sverige behöver invandring för att klara att försörja oss i en snar framtid. Vi tror på alla människors lika värde, oavsett kön, hudfärg, etnicitet och sexuella preferenser. Vi tror på ett jämställt samhälle där kvinnor och män har samma förutsättningar. Vi tror på internationellt samarbete och frihandel. Vi tror på globalismen.

Inget av det finns på SD:s dagordning. De vill krympa mediernas frihet att granska makten, de vill tvinga alla människor som bor i Sverige att ha samma sedvänjor. De vill inskränka kvinnors rätt till sina kroppar genom minskad aborträtt och de vill stänga landets gränser helt för människor på flykt. De har företrädare som sagt sig vilja ställa sig på Öresundsbron med kulspruta och meja ned flyktingar. De har företrädare som sagt att det är kvinnors fel att de blir misshandlande. Ständigt och ideligen hör vi om folkvalda SD-politiker som hotar, hatar och kränker. Det här, kristdemokrater i Karlskrona, är alltså partiet ni numera vill förhandla och samarbeta med.

Ert partis plötsliga vändning väcker många frågor som jag vill ställa till Kristdemokraterna i Karlskrona. Hur tänker ni göra på hemmaplan? Kan vi räkna med att ni håller er till de löften ert parti gjorde inför valet i höstas? Löften som ledande lokala företrädare också framfört till oss via sociala medier så sent som för några veckor sedan? Jag redovisar här några citat ” Vi har aldrig någonsin övervägt någon typ av samarbete med SD”, ” Jag förstår hur du tänker, men denna oro över SD:s inflytande är grundad på förhållanden vi inte vet något om, eftersom det skulle krävts förhandlingar. Inget av de etablerade partierna är idag beredda att genomföra dessa, så varför fortsätta ropa på vargen”, ” vi svarar gång på gång att vi inte samverkar med SD”.

Tänker Kristdemokraterna ändå nu börja samarbeta med Sverigedemokraterna i Karlskrona? Hur ser ni på Sverigedemokraternas nynazistiska rötter och att nuvarande partiledning gick med i partiet när det fortfarande gjordes Hitler-hälsningar på partimöten? Och hur tycker ni att de påverkar er inställning till det partiet i dag?

Tror ni att KD någonsin kommer att kunna få stöd för sin politik av SD, utan att SD kräver något tillbaka? Vad är ni beredda att kompromissa med?

Det här är förstås frågor som fler än vi ställer oss. Alla de som hängde med i valrörelsen, alla de som röstade på KD för att de trodde att deras röst var säker hos er, undrar säkert också. Därför ser vi fram emot era svar.

Magnus Larsson (C)

Gruppledare

Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.