Debatt

Utan oss finns inget ni, har ni tänkt på det?”

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Staffan Lindbom

Kära sjukhusledning på Region Blekinge. Jag vill berätta en sak…

Avdelning 37 är en populär, omtalad, respekterad och uppskattad avdelning. Det är en fantastisk avdelning att börja på som nybliven undersköterska, sjuksköterska eller läkare men även perfekt för de med erfarenhet. Detta handlar egentligen inte alls om hur våra arbetsuppgifter ser ut, vilket patientklientel vi vårdar, vilken lön vi får eller direkta förmåner personalen inom Region Blekinge har. Det är på grund utav att det är en avdelning som står stadigt även när ”skeppet” är i gungning.

Vi är en avdelning som ger varandra trygghet. Vi delar våra kunskaper, erfarenheter och vi vågar komma till varandra när stressen och pressen blir för stor. Vi som alla andra på sjukhusets avdelningar arbetar i vårdlag. Vissa är större, vissa är mindre men trots det ser vi alltid avdelningen som en gemensam enhet och arbetar över våra ”ansvarsområden”. På avdelning 37 ser vi varandra, vi känner med varandra i både glädje och sorg. Det är inte för att vi är ”tvingade” utan det är för att vi värnar och tycker om varandra.

Vi har alla en familj men kollegorna på avdelning 37 har blivit vår familj på sjukhuset. Och det finns inget man skyddar så mycket som sin familj när man hamnar i en kris, man använder alla sina tillgångar och resurser för att hålla ihop och kämpa tillsammans för det bättre.

Vi på avdelning 37 har sedan länge sträckt ut våra händer till de avdelningar som har fallit sönder och lagts ner eller som stängt platser, som är i nöd. För vi ställer upp och gör det vi kan, tar av det vi har och lite till. Vi har varit generösa, gästvänliga och accepterande men nu börjar även våra resurser att ta slut. Sjukhusets kris har börjar drabbat vår avdelning och därmed börjat drabba vår familj. Att vi inte längre kan ge varandra det som jag tidigare ovan beskrev.

Värst av allt är att vi ska bevittna hur kollegor runt oss gråter sig genom arbetspass med panik i ögonen. Hur de får gå hem efter kvällens övertidsarbete för att precis hinna lägga huvudet på kudden för att strax vara tillbaka tidig morgon – gärna innan passet börjar för vi vet att natten för våra kollegor har varit en mardröm. Under denna natt, har man redan i huvudet funderat ut en plan för hur dagen ska se ut. Det betyder att sömnen inte är fullständig. Att vi dagligen hoppar över våra egna basala behov på grund av rädslan att tiden inte ska räcka till för den vård vi bedriver och en människa blir lidande. Är det patientsäker? Är det god arbetsmiljö? Är det en hållbart framtid för livet utanför sjukhuset? Framför allt, är vi bra reklampelare för Region Blekinge?

Vi börjar bli trötta, utmattade men framför allt frustrerade över vår situation. Att vi ständigt ska acceptera nya uttalanden och prioriteringar. Vi gör det ni önskar även om det ger oss ökad påfrestning både psykiskt och fysiskt för vi är er lojala, men framförallt för att vi ser att vårt hårda arbete gör skillnad för våra våra patienter. Men vad gör ni för oss? Vad gör ni för att uppskatta oss? Utan oss finns inget ni, har ni tänkt på det?

Så snälla, kom igen! Jag känner inte er men ni, precis som jag, är en människa och inte en maskin. Så, snälla, fortsätter ni så här i samma riktning så kommer ni att göra oss ostadiga och inom kort är även vi satta i gungning. När vi inte längre orkar och kan, vem ska då ta hand om er när ni blir sjuka? Oavsett vad ni drabbats av för åkomma kan vi vara de som får ta er under vårt arbetspass, då kan jag bara hoppas att vår avdelning står stadigt och vår familj mår bra så att du kan få den vård du behöver.

Vi har funnits och finns för dig, finns du för oss?

Tack för du tog dig tid att läsa.

Sjuksköterska Linn Lundström, avdelning 37

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.