Debatt

Till dig som funderar på att flytta hem

Debatt Artikeln publicerades
”Vi behöver särskilt er som är ekonomer, ingen vill vara det i vår kommun”, skriver Gunilla Svanberg.
Foto: Patric Söderström
”Vi behöver särskilt er som är ekonomer, ingen vill vara det i vår kommun”, skriver Gunilla Svanberg.

Lite aktuell info angående politik och ekonomi och hur det kan vara att vara anställd i Karlshamns kommun.

Ni kan gärna gå in och läsa alla visioner och planer som politikerna beslutat om, finns på hemsidan. Fina planer om insyn, demokrati, jämställdhet, hållbarhet, samverkan, mål och planer....

Sen kan ni gå in och kolla boksluten, det senaste 2018 och några till ligger på hemsidan. Ni kan också gå in på hemsidan och läsa revisorernas senaste rapport om hur politiken har klarat sitt uppdrag de senaste åren.

Vi behöver särskilt er som är ekonomer, ingen vill vara det i vår kommun.

Våra politiker har de senaste åren haft en massa planer om Torg, Kulturhus, renovering av Saltsjöbaden och lite till och efter att ha ältat i massor av år blev det ingenting. Bara ganska mycket minus i kassan.

Vår musikskola har haft behov av nya lokaler i många år och blivit lovade nya, av det blev det inget. Många gamla elever har genom musikskolan satt Karlshamn på kartan och vår entusiastiske musikskolechef gav efter alla oinfriade löften upp och slutar inom kort.

Biblioteket finns i provisoriska lokaler och skulle också få nya där man kunde samla allt under ett tak. Det har inte hänt ännu.

Det är också många chefer och medarbetare som slutat i Karlshamns kommun, politiken vill inte veta varför för då hade man frågat dem och arbetat för en förändring. Det kostar nämligen jättemycket pengar när medarbetare väljer att sluta. Det är personer som som har kompetens och känner till verksamheterna. Rekryteringsprocesserna för att nyanställa är både dyra och långsamma. Det tar dessutom lång tid för nya medarbetare att komma in i organisationen. Det är ett kostsamt förfaringssätt och ett slöseri med kunskap och engagemang.

Nu har politiken även börjat med ett nytt grepp, de avsätter medarbetare utan att samverka med berörd organisation och fackliga företrädare. Politiken arbetar alltså inte efter egna demokratiska beslut.

Så här står det i Kommunprogrammet som gäller för 2020-21: ”Karlshamns kommun ska vara en attraktiv, jämställd och jämlik arbetsgivare. Detta för att framgångsrikt kunna rekrytera och behålla kompetent personal. Kommunen ska erbjuda goda arbetsplatser, där den engagerade medarbetaren ska kunna utveckla sig själv och känna att det finns möjligheter till inflytande. Vi ska ta tillvara medarbetarnas idéer och förslag som en del i kommunens arbete med ständiga förbättringar.”

Jag är lite osäker på om medarbetare i förskola, skola och omsorgen tycker att deras röster blivit hörda och att deras idéer blivit omhändertagna, eller ens lyssnade till.

Å nu ska ni få höra!

Politiken tänker spara på personaltätheten i förskola, skola och även inom omsorgen. Men alla ska veta att det kommer inte att märkas för kvalitén ska behållas!!! Hur berättar de inte. Men det blir ju spännande framöver om vi läser planerna för ”Kunskap och utbildning” som också går att läsa i Kommunprogrammet, hur ska det gå till?

Jo man tänker så här: lägre grundbemanning i förskola och skola, ta bort några specialpedagoger och så några pedagogiska utvecklare så blir det nog bra.

Värdegrundsarbetet med en skola för alla, även barn i behov av stöd, barn med annat modersmål, särbegåvade barn förvänts få en lika bra utbildning med betydligt färre resurser.

Personalen som arbetar med utbildning har under flera år fått väldigt lite fortbildning och nu är det stopp, ingen alls.

Så snälla ni som går i hemvändartankar. Tänk efter! Läs in er på Karlshamns kommun och begrunda sakernas tillstånd.

Naturen är fortfarande mycket vacker, åar, skogar, havet och skärgården är underbar. Det finns många, mycket kreativa människor som bor här, ett rikt kulturliv med musik, teater, film, konst, muséer. Bra krogar med god mat och evenemang för olika smaker och åldrar.

Ni kan bo bra och naturnära.

Å ni behövs verkligen!

Vi behöver engagerade människor som bryr sig om det samhälle vi lever i, människor som kan tänka sig gå in i politiken, människor som tycker skola, vård och omsorg är grundstenar, människor som tycker hållbarhet är på riktigt, människor som vill utveckla småstaden och landsbygden, människor som kan utmana framtiden och dagens politik.

Gunilla Svanberg, Karlshamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.