Debatt

Svensk arbetsmarknad präglas av stora matchningsproblem

Debatt Artikeln publicerades
Fler människor än någonsin kommer att vara beroende av stöd från det som i dag är Arbetsförmedlingen – men tyvärr håller inte myndigheten måttet.
Foto: Alexander Lindell/TT
Fler människor än någonsin kommer att vara beroende av stöd från det som i dag är Arbetsförmedlingen – men tyvärr håller inte myndigheten måttet.

Sverige behöver en arbetsmarknad som fungerar smidigare och snabbare för de som vill eller måste hitta ett nytt jobb. Vi moderater vill att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden.

Äntligen, man har insett Arbetsförmedlingens oförmåga att sköta det jobbet de är tillsatta att utföra, att hjälpa arbetslösa och inte minst långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden igen. Att de skaffat 1,5 jobb per anställd och år (enligt SCB statistiken) talar sitt tydliga språk.

Trots att Sverige är mitt i en högkonjunktur befinner sig närmare en miljon människor i utanförskap och bidragsberoende. Mycket tyder dessutom på att utanförskapet riskerar att öka och fördjupas som följd av att väldigt många har kommit till Sverige på kort tid. För att lösa dessa problem krävs flera reformer. Arbete måste alltid löna sig bättre än bidrag

Svensk arbetsmarknad präglas av stora matchningsproblem. Samtidigt som många har svårt att få jobb larmar företag om enorma rekryteringsproblem Detta dämpar både ekonomisk utveckling och jobbskapande samtidigt som utanförskap permanentas för personer som aldrig får chansen att visa vad de går för på arbetsmarknaden.

Fler människor än någonsin kommer att vara beroende av stöd från det som i dag är Arbetsförmedlingen – men tyvärr håller inte myndigheten måttet.

En väl fungerande matchning är ett viktigt verktyg för att minska utanförskapet. I dag vilar ett tungt ansvar på Arbetsförmedlingen när det kommer till att förbättra matchningen och integrationen, men tyvärr fungerar det inte. Arbetsförmedlingen har under lång tid uppvisat låga förtroendesiffror och alltför dåliga resultat. Det blir också alltmer tydligt att styrningen inte fungerar. Myndigheten har haft lång tid på sig att försöka vända utvecklingen utan att lyckas.

Sverige behöver en arbetsmarknad som fungerar smidigare och snabbare för de som vill eller måste hitta ett nytt jobb. Då behöver också rekryteringstiderna för dem som redan är etablerade på arbetsmarknaden kortas och omställningen måste bli bättre och gå fortare. Matchningen behöver förbättras så att människors kompetens bättre tas tillvara. De som är i behov av stöd och hjälp behöver bemötas som individer och efter de förutsättningar man har att hitta ett nytt jobb.

Att reformera Arbetsförmedlingen och istället förmedla det stöd de arbetssökande faktiskt behöver, är ett steg mot en bättre fungerande arbetsmarknad. Samtidigt krävs rejäla reformer för fler jobb, bättre skola och ökad trygghet.

Vi moderater vill att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden. Att renodla myndighetsuppdraget kan den nuvarande trögheten brytas och matchningen förbättras. Fler människor kan få ett jobb att gå till.

Emina Cejvan (M) 2 viceordförande i Arbetsmarknadsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.