Debatt

SoL vill öka samarbetet med Bromölla kommun

Debatt Artikeln publicerades
Vi tror att alla våra gemensamma invånare skulle tjäna på en Sölvesborg-Bromölla-sammanslagning, menar Anders Jönsson, gruppledare SoL-partiet.
Vi tror att alla våra gemensamma invånare skulle tjäna på en Sölvesborg-Bromölla-sammanslagning, menar Anders Jönsson, gruppledare SoL-partiet.

Svar på en kommentar i ”Dagens ris” i BLT torsdagen den 13 februari från en som läst SoL:s valprogram.

Tack för att du uppmärksammar SoL:s valprogram. Det är inte lätt att tillfredsställa allas intressen. Det kan dessutom finnas olika vägar att nå ett bra resultat. Vad som är rätt väg att gå när det gäller SBKF, Sölvesborg och Bromölla Kommunförbund, vet vi inte utan vi får välja och föreslå en väg efter egen erfarenhet.

SoL, Sölvesborg och Lister-partiet, är i grunden mycket intresserat av ett ökat samarbete med Bromölla kommun på flera områden. SoL har som mål att på lång sikt arbeta för en sammanslagning av de båda kommunerna. Vi tror att alla våra gemensamma invånare skulle tjäna på det.

Vi har studerat alla tjänsteskrivelser som vi kommit åt, vi har talat med olika tjänstemän och fått bekräftat att arbetet är trögt, onödigt komplicerat. Det verkar som om 20-åriga SBKF på vissa områden har överlevt sina bästa dagar? På andra områden fungerar det mycket väl. Det behövs nya samarbetsstrukturer men då kanske inte inom ett kommunförbund.

Genom att följa SBKF:s stadgar där en av de båda parterna säger upp avtalet och på så vis framtvingar analyser vill vi skynda på en sådan procedur genom att i vårt KF rösta för att inleda en avveckling av förbundet. På så sätt vill SoL skapa en ny grund för ett kreativt framtida innovativt samarbete utan att hindras av det gamla kommunförbundet.

Sölvesborg och Lister-partiet

Anders Jönsson, gruppledare SoL

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.