Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Skyll inte på Folkhälsomyndigheten

Dödstalen i Sverige på grund av Covid 19 är höga. Detta har fått vissa personer att hävda att det beror på frånvaron av skarpa restriktioner och förbud. En analys pekar på att de höga dödstalen beror främst på att Sverige blivit alltmer nyliberalt och högerinriktat.
Publicerad 25 maj 2020
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20200520
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under onsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin och Covid-19.
Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040
STOCKHOLM 20200520 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under onsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin och Covid-19. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040Foto: Anders Wiklund/TT

Framför allt är det följande tre faktorer som nu skördar människoliv:

1. De ekonomiska klyftorna i landet har ökat i rekordfart i förhållande till jämförbara länder vilket OECD rapporterat. Det är ett känt faktum att i kriser är det alltid de sämst bemedlade som drabbas värst. OECD har även påpekat att bostadsbristen är stor i Sverige. Som en följd av detta har trångboddheten ökat, särskilt i storstäder, och därmed risken för smittspridning. Bostadsförhållanden är den enskilt viktigaste faktorn för folkhälsan.

Annons

2. Skattesänkningar har gjort att den offentliga sektorn har drabbats av ekonomiska problem. Detta har bland annat lett till att sjukvårds- och omsorgspersonal blivit en grupp som det är fritt fram att skära ner på. Undersköterskor och sjuksköterskor har blivit nedvärderade, underbetalda och drabbats av höga sjuktal. Sjuktalen inom den offentliga sektorns kvinnodominerade yrken är katastrofala, vilket indikerar att arbetsförhållandena är undermåliga. Detta har fått till följd att verksamheten ofta tvingas hanka sig fram med hjälp av outbildade vikarier och timanställda, vilket i sig är en stor fara för smittspridning.

3. Privatiseringen av den offentliga sektorn har ökat språngartat i Sverige. Detta har lett till att ett kortsiktigt vinstintresse fått en framträdande roll inom äldreomsorgen. Detta har i sin tur lett till att säkerhetskrav har åsidosatts, enligt rapporter i media, då de ansetts vara för dyra.

Uppgifter på Svenskt Näringslivs sida Ekonomifakta.se visar att det framför allt är Stockholm som har stor andel privata vårdinrättningar. Över 60 procent av hemtjänsten i det högerstyrda Stockholm är privatiserad och mer än hälften av alla särskilda boenden i Stockholm är privata. Som jämförelse kan nämnas att siffrorna för Blekinge är 14 procent respektive 0,1 procent.

Det är inte tillfälligheter som gjort att det är privata vårdinrättningar som ofta drabbats av hög dödlighet. Det finns exempel där mer än 25 procent av de boende på privata vårdinrättningar i Stockholm avlidit på grund av Covid 19.

Det är således inte Folkhälsomyndighetens fel att dödstalen på grund av den pågående pandemin är höga i Sverige. Det beror på den högerpolitik som förts och fortfarande förs i landet vilket borde stämma till eftertanke.

Anders Englesson

Annons
Annons
Annons
Annons