Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Skrämmande att det inte krävs utbildning för politiker

Dåligt utbildade politiker och ledare med medarbetaransvar är en fara för samhällets utveckling.
Blekinge • Publicerad 12 februari 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Några exempel på utbildningar som vore lämpliga för politiker kan vara samhällskunskap, statskunskap och förvaltningsekonomi.
Några exempel på utbildningar som vore lämpliga för politiker kan vara samhällskunskap, statskunskap och förvaltningsekonomi.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För att få arbeta som läkare, rörmokare, lastbilschaufför, revisor, svetsare och många andra yrken behövs formell utbildning. Utbildning som är viktig för att klara av det kommande arbete på bästa möjliga sätt. Utbildningen krävs också för att få nödvändiga licenser, certifikat eller annat. Man kan säga att utbildningen sätter en sorts kvalitetsstämpel. Det är viktigt för samhället som helhet och för oss enskilda individer som ska ta del av tjänster från läkare, rörmokare, med flera.

Det är viktiga yrken med stort ansvar inom olika områden. Men ingen ifrågasätter att det är nödvändigt med utbildning. Annat vore oansvarigt och vansinnigt.

Annons

Men någon formell utbildning behövs inte för att bli politiker eller chef med medarbetaransvar. Två, ur ett samhällsutvecklingsperspektiv, av de allra viktigaste uppdragen. Det är skrämmande. Politiker som har ansvar får så viktiga frågor som hur våra skattepengar ska användas och därmed hur samhället ska utvecklas på kort och lång sikt. Chefer som ska leda sina medarbetare i viktiga uppgifter inom verksamheter som konkurrerar med andra verksamheter om personal och kvalitet.

”Att få ett arbete som politiker eller chef med medarbetaransvar ska inte vara lätt.”
Stefan Persson

Jag tycker att det skulle ställas krav på högskoleutbildning för politiker och chefer med nyss nämnda ansvar. Några exempel på utbildningar som vore lämpliga för politiker kan vara samhällskunskap (teorier och idéläror), statskunskap och förvaltningsekonomi. För chefer med ledarskapsansvar; kunskaper om strategisk planering, organisationsteori, projektmetodik.

Utbildning på högskolenivå skulle ge två effekter. Dels skulle de som går utbildningen få nödvändiga kunskaper för att de ska kunna utföra sina arbeten på ett mer maximerat sätt. Dels skulle utbildningen fungera som ett sorteringsinstrument. Att få ett arbete som politiker eller chef med medarbetaransvar ska inte vara lätt. Det ska vara skarpa krav på den typen av roller. Har man inte uthållighet, karaktär eller intelligens nog för att klara en högskoleutbildning, så har man heller inte förmåga att klara av sitt politiska uppdrag eller sitt chefsuppdrag. Vilket vi tyvärr ser för många exempel på hela tiden.

Stefan Persson Elleholm

Annons
Annons
Annons
Annons