Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Skärgårdsmiljön blåser bort när allt ska mäklaranpassas

Karlskrona kommun har tagit fram ett svårartat förslag på ”mäklararkitektur” för kvarteret Posse på gamla Tullgården vid Pantarholmen som nu är ute på plansamråd. Förslaget består av fyra byggnader i tio till fjorton våningar, helt med fokus på utsikt, utsikt och utsikt! Dessa passar osedvanligt dåligt i en blåsig stad som Karlskrona.
Publicerad 8 februari 2020
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett tips till kommunen kan vara att förse lekplatserna runt de nya husen på Tullgården med infästningsanordningar för linor så att inte barnen blåser bort.
Ett tips till kommunen kan vara att förse lekplatserna runt de nya husen på Tullgården med infästningsanordningar för linor så att inte barnen blåser bort.

Alla som cyklar över Pantarholmen eller på Möllebacken vet hur det fungerar, har man tur behöver man knappt trampa uppför Landsvägsgatan, men lika ofta kommer man knappt upp på grund av motvinden mellan husen. Samma sak på Möllebacken, fast att det kan vara lugnt bara några kvarter där i från. Ett väl beprövat stadsbyggnadskoncept i Karlskrona som kommunen tydligen vill fortsätta med.

Höga hus ger dåligt mikroklimat med mycket vind runt husen. Något som man förstod redan när Björkholmen och andra skärgårdsbebyggelser uppfördes. Det är elementär arkitektkompetens som borde vara lika självklar i dag som förr, särskilt som det blivit modernt med höga hus. Alla som varit i New York och liknande miljöer vet att där nästan alltid blåser mellan husen, efter som fasaderna för ner vinden till gatan, även när det är lugnt runt omkring, dessutom blir det skuggigt och kyligt. Skönt i tropikerna men inte här och inte för lekplatser eller andra uteplatser. Med höga hus blir det både dåliga solvärden för balkonger, lek- och uteplatser, särskilt vintertid, och dåliga dagsljusvärden för en stor del av bostäderna och grannar, särskilt viktigt för mindre barn och äldre som inte är så rörliga själva. I New York har man därför särskilda planbestämmelser för att förbättra ljusvärdena i bebyggelsen, men det finns inte i Karlskrona. Bostadshus med hög exploatering medför också ofta en svårhanterad social miljö som lätt förvärras med åren när marknaden och miljön satt sig.

Annons

När Västra Hamnen i Malmö planerades, som också är en rätt blåsig stad, valde man i stället en tät och låg bebyggelse med lite varierade hushöjder och riktningar och utan genomgående gator – och det fungerar! Lokalmiljön runt husen klarar till och med uteserveringar utan att bordduken blåser av, men när man närmar sig Turning Torso gäller det att hålla i mössan.

Ett tips till kommunen kan vara att förse lekplatserna runt de nya husen på Tullgården med infästningsanordningar för linor så att inte barnen blåser bort. Bort blåser också det unika i skärgårdsmiljön när allt ska ”mäklaranpassas” på samma sätt, oavsett var. Fast egentligen handlar det mest om byggherren HSB:s kostnadsjakt hand i hand med politikernas bostadsjakt, som leder till alldeles för höga hus för platsen – för att man inte är beredda att investera i god miljö!

Lars Estlander

Annons
Annons
Annons
Annons