Debatt

Ska Karlshamns centrum dö?

Debatt Artikeln publicerades
Vad beror stängningar på?
Foto: Johan Hultgren
Vad beror stängningar på?

Undertecknad, hemvändare sedan 2001, handlar ofta i Karlshamn och gärna på Drottninggatan. Men vad har hänt med stadskärnan?

Jag räknar till 14 affärer, inklusive ett konditori, som har stängt eller ska stängas. Av dessa har några förvandlats till något annat. Detta har hänt på våra tre största gator.

Affärer blir serviceställen.

Någon invänder kanske: "Ja, men det har ju kommit några skönhetssalonger och en mäklarfirma i stället. Det är ju bra, att lokalen fylls med något." Ja, visserligen, men det lockar inte folk i stan eller utifrån att besöka centrum för att shoppa, flanera eller titta i skyltfönster. Man kanske får syn på något lockande att köpa och när man handlat lite, kan man avsluta rundan med ett besök på något av stadens charmiga konditorier.

Vi handlar inte i stan.

På vår stora paradgata har elva affärer som sålde varor stängt eller förvandlats till serviceföretag. På Kungsgatan har ett anrikt konditori stängt, samt en sportaffär. Och på Ronnebygatan har stadens fantastiska leksaksaffär slagit igen och en lika fantastisk tygaffär.

Vad beror dessa stängningar på? Vi vet det. Vi köper mer och mer på nätet. Varför? Jo, för att det är några kronor billigare att köpa termosen på nätet i stället för i stadens husgerådsaffär. Och nätet lockar med 149 kronor för tröjan mot 199 kronor i klädbutiken i centrum. Den nyutkomna boken är kanske 40 kronor billigare på nätet, så man struntar i den lokala bokhandeln.

En annan anledning till att stadskärnan utarmas är också alla dessa köpcentrum utanför staden. De erbjuder inte bara mat, utan även kläder, skor, böcker, med mera. Detta är inte unikt för Karlshamn. Vi ser tomma centrum överallt i Sverige. Är det så här karlshamnsborna vill ha det? Ska Karlshamns centrum dö? Jag svarar nej på båda frågorna. Men om vi vill ha en levande stadskärna, måste vi tänka om.

Så vad ska vi göra?

Vi ska handla i våra centralt liggande affärer och vi ska inte handla på nätet.

Politiker måste samtala med de lokala handlarna och hitta olika sätt att behålla handeln i staden. De ska inte heller tillåta att så många varuhuskedjor etablerar sig utanför stadskärnan.

Ragnhild Nordesjö

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.