Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Självklart är vargen hotad

Marlen Fuglsang och Annica Bennman Holmström har inkommit med följande svar på Anders Gustafssons svar på deras replik ”Din åsikt är vad vi kallar för artrasism. Länge leve vargen!” (BLT den 28 september).
Replik • Publicerad 14 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är vargen hotad?
Är vargen hotad?Foto: Jonas Ekströmer/TT

Anders Gustafsson, du ger dig tydligen inte. Du fortsätter uttrycka åsikter om vargstammen som inte bygger på fakta och mässar i sann Karl Hedin-anda genom att föra fram rena osanningar.

Vi försvarar definitivt inte den illegala jakten på våra vargar (var femte varg). Vi stöttar polisens och åklagarnas arbete i dessa svårbevisade jakthärvor. Men att något inte går att bevisa innebär inte per automatik att det inte skett - och bevisligen finns det en utbredd illegal jakt i vårt land.

Annons

Din jämförelse med älg fick oss (nästan) att le. Tryter möjligen dina argument? Förutom din mycket märkliga slutsats; att bara det finns varg i andra länder, så är inte våra vargar utrotningshotade; så är varg och älg inte heller jämförbara av andra anledningar. Älg är heller ingen starkt hotad art i Sverige.

I vårt första genmäle till din ledartext försökte vi pedagogiskt förklara varför du har fel. Men din åsikt verkar, precis som Karl Hedin, grundmurad i ett uppenbart vargmotstånd och inte på rena fakta.

Och apropå Karl Hedin och den misstanke som fanns om grovt jaktbrott, som kan ge upp till fyra års fängelse – så är det väl inte klandervärt utan snarare helt rätt att polis och åklagare noga utreder en misstänkt jakthärva. Det vore väl snarare mer konstigt om det inte var resurskrävande för polisen, att exempelvis koordinera sin insats mot en handfull olika jägare på olika adresser.

Men du tar dig för pannan. Och jämför med annan brottslighet som du tycker är mer behjärtansvärd att utreda, än möjliga misstankar om grovt jaktbrott mot en starkt hotad art. En märklig hållning, och dessutom en oseriös jämförelse i sig.

Dina och Hedins åsikter om arten varg är inte representativa för vad en majoritet av svenska folket tycker. Och det är både vi och vargstammen tacksamma för.

Marlen Fuglsang och Annica Bennman Holmström. Vargdebattörer

Annons
Annons
Annons
Annons