Debatt

Rör på dig mer - och få fart på tankarna

MOTION Artikeln publicerades
Motion är rena medicinen för människor i alla åldrar, skriver Jeanette.
Foto: Christine Olsson/TT
Motion är rena medicinen för människor i alla åldrar, skriver Jeanette.

Det borde vara mer motion i skolan, men inte bara där. Motion är rena medicinen för människor i alla åldrar och det är inte bara för att hålla oss fysiskt friska. Den kroppsdel som vinner mest på motion är faktiskt hjärnan.

Allt som rör på sig har en hjärna och en av hjärnans ursprungliga funktioner är att koordinera rörelser. Motion håller oss både yngre fysiskt och mentalt och gör att vi kan fokusera lättare.

Det har visat sig att elever som motionerade regelbundet blev bättre på både läsförståelse och matematik, utan att de fick mer tid i dessa ämnen.

När det kommer till ungdomars och barns hälsa måste vuxenvärlden tillrättalägga en värld där de unga kan röra på sig naturligt, på samma sätt som en digital värld har skapats till de unga.

Tyvärr kan överdrivet spelande leda till fysiska problem redan i unga år. Receptet är lyckligtvis enkelt – mindre skärmtid och mer rörelse på schemat.

Det är svårt att hålla sig helt positiv när det förespråkas mer digitalisering bland unga då detta är det enda en del unga gör. Det är inte friskt att tävla i antal gillanden eller "vänner". Depression och ångest måste förebyggas redan i mycket unga år, kanske helt enkelt genom att vi är mänskliga och vänliga mot varandra och genom att vi lever ett naturligare liv där motion är en självklar del.

Jeanette