GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Richard Jomshof (SD): Unga muslimer borde lämna islam

Richard Jomshof (SD), partisekreterare och riksdagsledamot för Blekinge, replikerar på ledaren ”En demokratisk islam behövs för att krossa islamismen” (29/7).
Publicerad 12 augusti 2021 • Uppdaterad 12 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den muslim som använder våld som metod finner stöd för detta hos islams grundare Muhammed, menar Richard Jomshof, partisekreterare för SD.
Den muslim som använder våld som metod finner stöd för detta hos islams grundare Muhammed, menar Richard Jomshof, partisekreterare för SD.
Foto: Amr Nabil

Carl-Vincent Reimers skriver i sin ledare att det behövs en moderat och demokratisk islam för att krossa islamismen. Jag har själv framfört liknande tankar vid en rad olika tillfällen. Det är dock inte så enkelt som Reimers verkar tro. För att det ska vara möjligt behövs det ett upplysningens stålbad som gör upp med alla de problem islam brottas med.

Det handlar dels om att göra upp med och ta avstånd från alla de delar av koranen som uppmanar till våld och förföljelse av icke-muslimer. Men det handlar också om att våga göra upp med arvet från profeten Muhammed. Vi vet att Muhammed var en militär ledare som spred sin lära genom anfallskrig. Vi vet att Muhammed var en massmördare; vid ett tillfälle avrättades till exempel fler än 600 judiska pojkar och män genom halshuggning. Vi vet att Muhammed ägnade sig åt slavhandel, att tillfångatagna kvinnor och barn såldes som slavar samtidigt som hans anhängare höll sig med sexslavar. Vi vet att Muhammed överföll karavaner där han stal det han behövde för att finansiera sin fortsatta krigföring och vi vet att Muhammed beordrade mord av politiska motståndare.

”Vad Reimers inte verkar förstå är att den muslim som använder våld som metod finner stöd för detta hos islams grundare Muhammed.”
Richard Jomshof, partisekreterare och riksdagsledamot Sverigedemokraterna

Muhammed är inte bara en av många som har begått den sortens vidriga handlingar genom historien, utan han ligger till grund för en av världsreligionerna. Muslimer över hela världen menar på fullt allvar att Muhammed ska ses som den perfekta människan, perfekt i ord och handling. Det är naturligtvis en oerhört provocerande inställning. Först när världens muslimer gör upp med hatet i koranen och tar avstånd från Muhammeds våldsgärningar och vidrigheter är en moderat och demokratisk islam möjlig.

Visst kan det vara rimligt att skilja på islam och islamism, jag gör det ofta själv. Men utan islam ingen islamism. Det är knappast så att problemen med islam började tidigt 1900-tal när begreppet islamism myntades. Problemen började med våldsverkaren Muhammed och fortsatte efter hans död när islam spreds av hans anhängare med hjälp av svärdet.

Vad Reimers inte verkar förstå är att den muslim som använder våld som metod finner stöd för detta hos islams grundare Muhammed. En kristen som gör detsamma finner däremot inget som helst stöd för våldsanvändande hos kristendomens grundare Jesus och i det freds- och kärleksbudskap han framförde. De båda religionerna är därför i mångt och mycket varandras motpoler. Att försöka jämföra islam och kristendomen är som att jämföra nationalsocialismen med liberalismen. Det låter sig inte göras.

Vidare är religionsfriheten inte mer värd än exempelvis den politiska friheten. Ett av demokratins grundfundament är åsikts- och yttrandefriheten. I det ingår naturligtvis rätten att kritisera. På samma sätt som att jag har rätt att kritisera en politisk ideologi har jag naturligtvis rätt att kritisera en religion. På samma sätt som att jag har rätt att säga att nationalsocialismen är en avskyvärd ideologi har jag rätt att säga detsamma om islam.

Vi behöver inte gå längre än till den muslimska världen för att se en lång rad länder där det minst sagt råder ett demokratiskt underskott, där kvinnor är mindre värda och där oliktänkande förföljs, fängslas och mördas. Det är länder som bygger på islam och på Muhammeds läror, liv och leverne. Vi kan nu se hur vår del av världen är på väg åt samma håll som en direkt följd av mångkulturalism och massinvandring. Att kritisera islam är därför inte bara en rättighet utan dessutom en skyldighet för den som står upp för demokratin och allt som den står för.

Avslutningsvis håller jag med om att vi måste hjälpa unga och sökande muslimer med alternativ. Det hade dock varit att föredra om de valde en helt annan religion eller ingen religion alls.

Richard Jomshof, partisekreterare och riksdagsledamot Blekinge (SD)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.