1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Debatt

Replik: Vården ska hålla högre kvalitet och bli mer tillgänglig

Svar till Opinion Västblekinges debattartikel ”Ge oss besked: patienterna eller byråkratin?” i BLT den 3 oktober.
Publicerad 11 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under 2019 har vi sett att kostnadsutvecklingen i Blekinge förbättrats markant, vi har faktiskt en av Sveriges lägsta kostnadsutveckling just nu, skriver bland andra Regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M).
Under 2019 har vi sett att kostnadsutvecklingen i Blekinge förbättrats markant, vi har faktiskt en av Sveriges lägsta kostnadsutveckling just nu, skriver bland andra Regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M).

Vi kan konstatera att vi är eniga med Opinion Västblekinge om att Region Blekinge är en verksamhet som kostar skattebetalarna mycket pengar. Det behövs ett ökat budgetansvar och bättre kostnadskontroll i hela organisationen, även hos oss politiker. Kostnadskontroll är en förutsättning för att hantera Blekingebornas skattemedel mer ansvarsfullt än vad man tidigare gjort. Vi arbetar just nu med förslag på budget för 2020.

Regionen är viktig för många varje dag, av olika anledningar. Vår övertygelse är att medarbetarna vill utföra arbete som skapar trygghet och värde för patienter och övriga som bor och vistas i Blekinge och att medarbetarna vill vara med på att utveckla vårt län.

När det gäller att minska administrationen i allmänhet så måste den processen börja med att identifiera sådana arbetsuppgifter som inte måste utföras. Det arbetet pågår efter att vi tagit initiativ. Därefter ska vi använda den personal som finns i organisationen på bästa sätt. Vi vill att vården ska hålla högre kvalitet och bli mer tillgänglig. Därför kan vi inte genomföra förändringar som är så drastiska att vi riskerar att verksamheten påverkas negativt. För att snabbt men samtidigt kontrollerat genomföra detta stora skifte i en organisation med cirka 5 000 anställda behöver vi naturligtvis chefer som också är kompetenta ledare. Av den anledningen är det viktigt att de direktörer som är utsedda av politiken träder fram som tydliga ledare, och det uppmuntrar vi dem till.

Alliansens uppgift kan inte vara att i första hand säga upp administrativ personal. Vi måste börja i rätt ände för att verksamheternas kvalitet inte ska bli drabbad. I första hand ska vi i stället avsluta arbetsuppgifter som inte skapar tillräckligt värde för Blekingeborna, men som kostar pengar. Då kan personal arbeta med det allra viktigaste, nämligen att tillgodose en god och tillgänglig hälso-, sjuk- och tandvård, kollektivtrafik, regional utveckling samt kultur och bildning.

Under 2019 har vi sett att kostnadsutvecklingen i Blekinge förbättrats markant, vi har faktiskt en av Sveriges lägsta kostnadsutveckling just nu. Vi är dock inte nöjda, vi har en lång resa kvar. Vi tar vårt ansvar här hemma i Blekinge och Moderaternas skuggbudget i riksdagen innehöll dubbelt så mycket ekonomiska resurser till välfärden i Blekinge jämfört med regeringens. Nu måste Stefan Löfven ta sitt ansvar och kommande välfärdskris på allvar.

Lennarth Förberg (M) Regionstyrelsens ordförande

Emma Stjernlöf (M)
 Ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden