Debatt

Regionens vägval: kraftig högersväng eller jämlik vård

Debatt Artikeln publicerades
Nu väntar utförsäljningar och privatisering av verksamheter inom Region Blekinge, skriver Christina Mattisson (S).
Foto: Staffan Lindbom
Nu väntar utförsäljningar och privatisering av verksamheter inom Region Blekinge, skriver Christina Mattisson (S).

På onsdagens regionfullmäktige ska det beslutas vilken budget och verksamhet Region Blekinge ska ha nästa år. Valet står mellan en kraftig högersväng eller en mer jämlik och jämställd vård.

Alla har rätt till god hälsa och goda livsvillkor. Alla har också rätt till vård på lika villkor och den som har störst behov ska gå först. Med det som utgångspunkt har vi socialdemokrater tagit fram vårt förslag till budget.

I vår budget finns pengar för att fortsätta utveckla en mer nära vård med både fler mobila team i hela länet och fler bokningsbara tider på vårdcentralerna. Med vår budget finns det pengar till folkhälsoarbetet och fler kultursatsningar. Det finns pengar till både cancervården och influensavaccin till alla riskgrupper, och sommarlovskort på bussar och tåg för barn och unga. Och givetvis även till personalrekrytering och jämställda löner och till både vårdpersonalens kompetensutveckling och insatser för hela länets kompetensförsörjning.

Alliansens budgetförslag liknar mer ett luftslott. Det bygger på rena glädjekalkyler och nya stora besparingar även inom sjukvården. Nu väntar också utförsäljningar och privatisering av verksamheter. Och det är allianspartierna som chockhöjer patientavgifterna. Inte vi socialdemokrater.

Det är alliansen som vill att ett besök hos distriktssköterskan ska kosta 300 kronor och inte noll kronor som i dag. Det är alliansen som vill att besöket på vårdcentralen ska bli dubbelt så dyrt som idag.

Samma allians vill också sälja ut och privatisera. Först i tur på deras privatiseringslista står flera även för sjukvården viktiga funktioner som kök, transport och vaktmästeri. Och samtidigt som Alliansen säljer ut verksamheter ska dom lägga flera miljoner på något dom kallar tillitsstyrning, utan att kunna förklara vad det innebär.

Men alliansen är ett minoritetsstyre och har ingen egen majoritet. Så det är inte på förhand givet vilket budgetförslag som vinner den slutliga omröstningen i fullmäktige idag.

Vi kommer inte att chockhöja patientavgifterna. Det är en rättighet att kunna söka vård när man behöver det. Ingen ska behöva avstå vård för att man inte kan betala patientavgiften.

Vi kommer inte att sälja ut och privatisera vare sig vårdverksamheter eller viktiga servicefunktioner. I Region Blekinge jobbar välfärdens medarbetare och dom ska ha en attraktiv arbetsplats och bra arbetsvillkor.

Vi vill fortsätta utvecklingsarbetet för både framtidens hälso- och sjukvård och ett attraktivt och hållbart Blekinge. Och på regionfullmäktige idag ska vi ta strid för vårt budgetförslag.

Christina Mattisson, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Region Blekinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.