Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rädda Barnen: "Stämmer inte att vi överdriver barnfattigdomen”

På ledaren ”Rädda Barnens överdrifter om barnfattigdomen i Sverige” (29/10) har Rädda Barnen inkommit med följande replik.
Publicerad 2 november 2021
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Också relativ barnfattigdom kan vara relevant, skriver Rädda Barnen i en replik.Foto: Henrik Montgomery/TT

I en ledare i BLT (29/10) kommer Anders Gustafsson med påståendet att Rädda Barnen överdriver barnfattigdomen i Sverige.

Det stämmer inte. Tvärtom är det så att vi försöker belysa frågan ur flera olika perspektiv och använder olika sätt att mäta.

”Det vore nämligen fel att bara räkna fattigdom som kronor och ören. Det spelar roll hur andra barn har det.”
Maria Frisk, Sverigechef Rädda Barnen
Annons

I den europeiska barnfattigdomsrapporten, som vi släppte förra veckan, används ett i huvudsak relativt mått på fattigdom. I den nationella barnfattigdomsrapporten – med statistik från landets alla kommuner – som släpps senare i december, utgår vi i stället från ett absolut mått.

En invändning är förstås att vi på det sättet skapar förvirring kring vilken siffra som egentligen är sann. Vi ser det snarare som att vi bidrar till en mer heltäckande bild av hur barnfattigdomen ser ut och upplevs. Det vore nämligen fel att bara räkna fattigdom som kronor och ören. Det spelar roll hur andra barn har det.

Rädda Barnen ser ett Sverige som präglas av allt större klyftor och där barn som sitter i samma klassrum, eller leker på samma lekplats har väldigt olika förutsättningar i livet. Det är något som vi menar förtjänar uppmärksamhet.

Maria Frisk, Sverigechef Rädda Barnen

Annons
Annons
Annons
Annons